Förflytta dig till innehållet

Vårt medborgarinstitut är unikt i världen – bevara Arbis i Åbo!

blå debattvinjett nere till vänster, stor gråvit tegelbyggnad bakom, fotad i vinterljus

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Arbis. Tack ÅU för att ni tog upp stadens plan att sälja Kaskisgatan 5, huset för både det finskspråkiga och svenskspråkiga Arbis. En byggnad som är tyst bara på nätterna.

Varje dag, från klockan 8.30 till klockan 21.30 ordnas kurser efter kurser. Eller föreläsningar, utställningar eller övriga evenemang. Tillsammans erbjuder arbisarna över tusen kurser, 800 på finska sidan och 250 på svenska sidan.

Byggnaden har renoverats flera gånger under åren och bl a år 2000 gjordes en omfattande större renovering. Många människor jobbar i huset från morgon till kväll, och ingen har klagat på symptom på grund av dålig inomhusluft.

Staden har planer på att sprida Arbiseleverna i skolor runt om i Åbo.

Detta skulle innebära till exempel att varje sådan skola skulle behöva investera i saker som passar vuxna elever. Många av de befintliga skolorna är i så dåligt skick redan nu att det skulle vara rent av dumt att tvinga dem ta ännu fler elever dit. I synnerhet från ett idag välfungerande institut på Kaskisgatan 5.

Staden… eller någon konsult som ingen vet vem det är… planerar att dagskurser ska läggas ner.

Det drabbar ju de mest utsatta, d.v.s. gamla pensionärer som inte vågar och kan gå ut på kvällen, personer med funktionsnedsättning vars övriga ”dagsschema” styr deras vardag, samt småbarnsföräldrar som har barnen på dagis eller i skolan, arbetslösa och personer som känner sig utslagna, skiftarbetare och så vidare.

I själva verket är det skrämmande att tänka på att vara en elev i en skola på kvällen, om det inte finns någon vakt på plats. Det skulle även krävas två vakter: en måste hjälpa till om det blir (och det blir ofta) problem med datorerna, och en som är vakt på plats om det inte finns öppna dörrar.

Vi vädjar till dem som ska besluta om en eventuell försäljning av Kaskisgatan 5 att tänka på vilket unikt och viktigt institut vi redan har och som fungerar perfekt utan några onödiga splittringar.

Vi påminner er om att huset är byggt för att vara Turun suomenkielinen työväenopisto. Dåvarande rektorn Usko Puustinen ansökte om pengar från staten, för att bygga huset. Byggandet börjades 1962 och huset blev färdigt år 1964.

Tack vare våra båda Arbis kan väldigt många från olika samhällskategorier ta del av kunskaper och fakta till ett förmånligt pris.

Varför lägga ner ett bra koncept som är unikt i världen?

Medborgarinstitutet, alltså i Åbo Turun suomenkielinen työväenopisto och Åbo svenska arbetarinstitut Arbis, ska finnas, och få växa fritt, lika fritt som det är möjligt att välja frivillig kunskap, allmänbildande utbildning och/eller studier som stöder studiefärdigheterna.

Arbetarinstitutets huvudsakliga roll har i alla tider varit att balansera skillnader i våra utbildningar.

Föreningen Turun työväenopiston opiskelijat
Direktionen

Dela artikeln

En kommentar: “Vårt medborgarinstitut är unikt i världen – bevara Arbis i Åbo!

  1. Harald Bergholm skrev

    Åbo har konstiga planer med att riva fd. ryska konsulatet och bygga dagis och istället låta Arbis hyra byggnaden.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter