Förflytta dig till innehållet

Varning: Stock flöt omkring på Skiftet

Den som rör sig med båt i skärgården ska se upp för stockar i vattnet. Olli Virkkunen hittade den här på Skiftet mellan Torsholma och Nåtö. Foto: Olli Virkkunen


Stockar från den last som skogsbolaget Stora Enso förlorade utanför Kemi i december i fjol, kan flyta omkring på Skiftet. Stockarna kan utgöra en allvarlig säkerhetsrisk för små båtar och den som rör sig i skärgården ska se upp.
Olli Virkkunen, deltidsboende i Houtskär på ön Nåtö, stötte i lördags på en cirka 4 meter lång stock med en diameter på cirka 20 cm på Skiftet mellan Torsholma och Nåtö.
Virkkunen berättar för ÅU att han upptäckte stocken i tid och att någon farosituation inte uppstod. För att varna andra som rör sig i samma vatten la Virkkunen på lördagen ut ett meddelande på facebooksidan Houtskär INFO.
Huruvida stocken verkligen härstammar från Stora Ensos timmerlast är inte säkert. Cirka 1500 kubikmeter timmer ämnad för cellolusa föll överbord i hård sjögång utanför Kemi den 8 december. Lasten var på väg till Kotka och välte då fartyget svängde.
Vid Stora Enso berättar informatör Sari Härkönen att man bland annat med hjälp av helikopter har sökt efter lasten sedan december, men inte hittat en enda stock. Att delar av lasten skulle ha nått Åbolands skärgård är inte omöjligt.
Att upptäcka stockar som sugit i sig vatten och delvis sjunkit kan vara mycket svårt. Stockarna kan ha sjunkit så att bara några centimeter av stocken är synlig.
-Det är bra att det nu gjorts en observation, säger Härkönen och påpekar att den som hittar enstaka stockar får behålla dem. Upptäcker man större partier hjälper Stora Enso till med att bärga dem.
-Huvudsaken är att stockarna bogseras i land eftersom de i vattnet utgör en allvarlig säkerhetsrisk för små båtar.
Att timmer faller överbord är inte helt ovanligt och Olli Virkkunen berättar att det för några år sedan flöt i land stockar lite varstans i området kring Nåtö.
Om en mindre båt kör på en stock kan det i värsta fall bli hål på båten.
De stockar som Stora Enso förlorade är enligt Härkönen cirka 3-5 meter långa och mäter cirka 8-16 cm i diameter.
Sjöräddningscentralen i Åbo hade på måndagsmorgonen inte tagit emot observationer om omkringflytande timmer i Åbolands skärgård.
Eventuella observationer bör dock meddelas till sjöräddningen så att skogsbolaget kan skrida till åtgärder för att plocka upp stockarna. Telefonnumret till sjöräddningen är 02941005.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *