Förflytta dig till innehållet

Varning: Skadlig programvara sprids via sms i Finland

Pixabay
Äldre man med smarttelefon

Cybersäkerhetscentret varnar för att skadlig programvara sprids vis sms i Finland.

Enligt de rapporter som centret fått uppskattas tiotusentals finländare på sistone ha fått bedrägerimeddelanden skickade till sig på finska.

Det handlar om den så kallade Flubot-kampanjen som figurerat tidigare och nu återaktiverats. Textmeddelandena skickas i en mängd olika format, vanligen med någon form av budskap om att man fått ett röstmeddelande till sin svarare eller en avisering från mobiloperatören.

Det gemensamma för bluffmeddelandena är att de innehåller en länk som mottagaren förväntas klicka på.

Att öppna själva länken installerar inte det skadliga programmet, utan först begärs användarens samtycke. Om det skadliga programmet installeras kan det stjäla information från enheten och även skicka vidare bluffmeddelanden som sprider det skadliga programmet till andra.

Om man redan godkänt installering?

Det skadliga programmet är riktat till alla som har en Android-enhet, exempelvis en smarttelefon av märket Samsung.

Sms har även skickats till andra enheter, men personer som äger exempelvis en Iphone har i stället hänvisats till olika bedrägerier försök att fiska fram kreditkortsinformation.

Cybersäkerhetscentret uppmanar alla som får bluffmeddelanden att inte klicka på den tillhörande länken. Om man redan har hunnit göra det och även godkänt en nedladdning av den skadliga programvaran bör man omedelbart åtgärda problemet.

Det enklaste sättet är att återställa telefonen till fabriksinställningarna. Då man sedan hämtar en säkerhetskopia av enheten bör man vara noga med att se till att säkerhetskopian gjorts innan det skadliga programmet installerades.

Dela artikeln

En kommentar: “Varning: Skadlig programvara sprids via sms i Finland

  1. Guy Svahnström skrev

    Det här gäller nog också iPhone, jag får varje dag meddelande om att ett röstmeddelande har skickats till min svarare. (på finska)
    Dessa har jag raderat direkt!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter