Förflytta dig till innehållet

Värmeböljan påskyndar uppkomsten av cyanobakterier – under midsommarveckan har blågröna alger observerats i både sjöar och hav

Blågröna alger

Värmeböljan i juni har påskyndat tillväxten av cyanobakterier speciellt mycket i de södra och mellersta delarna av landet. Men även om antalet observationer har ökat så handlar det inte om stora mängder cyanobakterier.

Cyanobakterier har även observerats vid Finska vikens och Skärgårdshavets kust. Enstaka observationer har också gjorts vid Bottenviken nära Raumo och Brahestad, samt i Kvarken i närheten av Vasa och utanför Jakobstad.

I Lappland har hittills inga cyanobakterier observerats.

Enstaka cyanobakterier har observerats på femtio observationsplatser i Finland. Rikligt med cyanobakterier har observerats på tre ställen och mycket rikligt med cyanobakterier vid endast en plats.

Från juni till slutet av augusti informerar Finlands miljöcentral varje torsdag om det allmänna nationella läget i fråga om cyanobakteriers förekommande.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter