Förflytta dig till innehållet

Världens oförmåga att stoppa folkmordet i Gaza är en skam

En leende kvinna.

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Trots upprepade varningar från bland annat FN och USA, har Israel nu inlett en markoffensiv i Rafah på Gazaremsan.

En stor markoffensiv i området kommer att ha fruktansvärda humanitära följder, då merparten av invånarna i Gaza har flytt bombningarna till just Rafah.

Israel har gett order att evakuera området men palestinierna har ingenstans att gå, då hela Gazaremsan är förstört av kriget. Uppskattningsvis 70 % av alla byggnader i Gaza är förstörda.

För tillfället uppskattas att 35 000 personer har blivit dödade till följd av kriget. Majoriteten av dem är kvinnor och barn.

Organisationen Rädda barnen har lyft fram att lite över 2 % av barnpopulationen i Gaza är dödade eller skadade. Det är fruktansvärda och också helt exceptionella siffror. Ingen annan aktuell konflikt i världen har varit så förödande för barn.

Mer barn har dött i kriget i Gaza som pågått sedan oktober än i alla andra konflikter i världen sammantaget under mellan 2019–2022.

Under den senaste veckan har man även rapporterat om massgravar som blivit hittade i området, där även liken efter kvinnor och barn haft spår av tortyr. 

Samtidigt verkar det internationella samfundet helt lamslaget och oförmöget att göra något åt situationen. Sydafrika väckte under hösten en talan vid Internationella domstolen där Israel anklagades för att begå folkmord.

Den juridiska processen pågår fortfarande, men redan i de interimistiska beslut som domstolen tog i början av året, konstaterade den att situationen i Gaza kan vara ett folkmord, och förpliktigade Israel att ta till åtgärder för att undvika detta.

Det har Israel inte gjort, och FN:s specialrepresentant för de palestinska områdena, Francesca Albanesa, har konstaterat att Israel gör sig skyldigt till folkmord i Gaza.  

Det internationella samfundets oförmåga att göra något är en legitimitetskris för hela det internationella systemet och för de västliga ländernas ställning i förhållande till resten av världen.

Det är ofattbart att länder som USA har fortsatt sälja vapen till Israel mitt under ett pågående krig av detta slag, och lika ofattbart är det att länder som Finland under kriget undertecknat ett stort avtal om vapenköp från Israel.

De pengar som Finland betalar används i praktiken för att finansiera ett folkmord. 

EU har varit svagt och splittrat ända sedan krigets början. Det är nu hög tid för såväl den finländska regeringen som EU att reagera i frågan.

EU bör frysa det frihandelsavtal som unionen har med Israel, och även fatta beslut om sanktioner mot Israel.

Världen kan inte stå tyst och följa med när det sker brott mot de mest grundläggande människorättsprinciperna i denna skala. 

Här kan du läsa fler kolumner av Li Andersson.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Världens oförmåga att stoppa folkmordet i Gaza är en skam

  1. Jarl Ahlbeck skrev

    Man kan tydligen skriva en hel kolumn utan att nämna Hamas, som satte i gång allt med Kremls benägna stöd och med ryska vapen. Hamas tog oskyldiga som gisslan och mördade och våldtog. Sydafrika som maskinerar folkmordsanklagelsen stöder Rysslands angreppskrig mot Ukraina. Men jag godkänner givetvis inte Israels besinningslösa terror mot civila. Den som bekämpar terror med terror blir själv terrorist. Hemskt med allt lidande, man blir deppig av att titta på nyheterna och se alla bilder.

  2. Åke Syysloiste skrev

    Hur skulle det vara om Hamas släppte gisslan. Hamas nämns för övrigt inte alls i ovanstående artikel, trots att de är just de som bär det största ansvaret för de som lider i Gaza.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter