Förflytta dig till innehållet

Världens första autonoma färja åkte helt själv mellan Pargas och Nagu: "Ett långt kliv framåt", enligt Rolls-Royce Marine

Den autonoma färjan gjorde sin färd på måndag förmiddag, med 80 personer ombord. Foto: Kim Lund


Rolls-Royce och Finferries har gjort sjöfartshistoria, då de lät färjan Falco köra på egen hand från Pargas till Nagu (kolla video från färden här!).
Falco styrde sig själv till Nagu och gjorde återresan med fjärrstyrning från Åbo. Färjan förtöjde också sig själv.
Hela resan avklarades utan att besättningen gjorde något.
– Det här är ett långt kliv framåt på resan mot autonoma fartyg och bekräftar också det som vi sagt i flera år: Autonom sjöfart kommer att bli verklighet, säger Mikael Mäkinen, direktör för Rolls-Royce Marine.

Finferries vd Mats Rosin gladde sig över det lyckade testet. Foto: Kim Lund


Rolls-Royce och Finferries startade tidigare i år det så kallade SVAN-projektet. SVAN bygger på de erfarenheter som gavs av det tidigare AAWA-projektet om autonom sjöfartsteknik.
– Det gjordes igen historia på rutten Pargas-Nagu. Hybridfärjan Elektra var den första av sitt slag, nu blev Falco världens första autonoma färja, säger Finferries vd Mats Rosin.

På vägen tillbaka styrdes Falco med fjärrstyrning från Åbo. Foto: Kim Lund


För testet hade Falco utrustats med sensorer som kartlägger omgivningen i realtid och med en detaljrikedom som överträffar de mänskliga sinnena. Alla data sänds till Finferries kontor på Trädgårdsgatan i Åbo, där man vid behov kan ta kontroll över fartyget.
Rolls-Royce hade inför jungfrufärden testat tekniken till sjöss i 400 timmar.
Läs vår färskaste artikel från måndagens förarlösa färd här.
 

Dela artikeln

2 kommentarer: “Världens första autonoma färja åkte helt själv mellan Pargas och Nagu: "Ett långt kliv framåt", enligt Rolls-Royce Marine

  1. Bo Gyllenberg skrev

    Lycka till. Utgången bedömer sedan sjörätten när en sensor slutar att fungera och Trädgårdsgatan inte hinner med. Men det är givet att befälhavarens ansvar efter detta övergår till Trädgårdsgatan. Blir ytters intressant i framtiden, den som får leva.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter