Förflytta dig till innehållet

Världens barn har berövats en stor del av skolåret – Rädda barnen: Finland har visat en berömvärd initiativförmåga

Nästan ett år efter att pandemin utlystes officiellt, finns det hundratals miljoner barn som inte går i skola, säger Anne Haaranen, chef för Rädda Barnens internationella program.

Skolstängningarna som gjorts till följd av coronaviruset har speciellt drabbat världens fattigaste barn, uppger Rädda Barnen.

— Nästan ett år efter att pandemin utlystes officiellt, finns det hundratals miljoner barn som inte går i skola. År 2021 måste bli året då vi säkerställer att det inte är barnen som betalar priset för pandemin, säger Anne Haaranen, chef för Rädda Barnens internationella program, i ett pressmeddelande.

Rädda barnen rapporterar att pandemin bidragit till att skillnaderna inom utbildningen har ökat både mellan och inom länderna. Det finns miljoner barn som kanske aldrig återvänder till skolan, skriver organisationen.

Kräver åtgärder

Rädda Barnen kräver att världens regeringar ser till att alla barn kan återvända till skolan på ett tryggt och inkluderande sätt.

Dessutom kräver organisationen att regeringarna lappar utbildningens finansieringsunderskott och säkerställer att det internationella partnerskapet Global Partnership for Education får nödvändig finansiering.

Global Partnership for Education är en samarbets- och finansieringsplattform som syftar till att stärka utbildningssystemen i utvecklingsländerna.

— Mitt i utbildningskrisen har Finland visat en berömvärd initiativförmåga. Vårt land är efter ett avbrott åter med och finansierar verksamheten i GPE-fonden för utbildning med totalt 25 miljoner euro till och med år 2025. Finansiering har också beviljats till åtgärder som stöder fortsatt undervisning i coronaläget, säger Haaranen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter