Varje kommunalvalskandidat borde arbeta för lika lön och drägliga arbetsförhållande för vårdpersonalen
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Finlands befolkning blir äldre för varje dag som går, men vårdbranschen är inte redo för de utmaningar detta medför. Årtionden av åtstramningspolitik har lett till att den kommunala vårdsektorn har förlorat otaliga jobb och att arbetsbördan ökat för vårdarna. För att kunna tillgodose det ökade servicebehov som en åldrande befolkning innebär, måste arbetsvillkoren inom vården förbättras.
Vårdbranschens löner kritiseras ofta för att vara för låga. Trots att levnadskostnaderna har ökat, har löner inom branschen knappast hunnit ikapp. En kommunalt anställd sjukskötare tjänar 14 000 euro mindre om året än en manlig ingenjör som arbetar för kommunen (Svenska Yle, 7.3.2020).
Otrygga anställningar har blivit allt vanligare: år 2019 jobbade var fjärde kvinnlig anställd inom den kommunala vårdsektorn på deltid (Statistikcentralen, Månadslöner inom kommunsektorn, 2019). Låga löner och långa arbetspass leder till att allt fler vårdarbetare flyttar till de andra nordiska länderna där de får mer betalt (Sjuksköterskeförbundet, 4.4.2019).
Situationen är särskilt kritisk när det gäller den svenskspråkiga delen av vården. Enligt Folktinget är bristen på den svenskspråkiga personalen klar. Fler utbildningsplatser kommer inte att göra vårdyrket mer attraktivt bland unga, ifall inte arbetsvillkoren förbättras (Folktinget, 2020).
Förutom en ständig fysisk ansträngning ingår det i varje sjukskötares och närvårdares arbetsbeskrivning att visa omtanke och omsorg om var och en av deras patienter. Denna typ av emotionellt arbete må vara svår eller omöjlig att kvantifiera, men det står klart att istället för att få nya kollegor och skäliga löner har vårdare blivit utsatta för oändlig effektivisering.
Pandemin har på många sätt förvärrat vårdpersonalens redan dåliga arbetsvillkor. I flera kommuner har särskilda coronaersättningar därför lindrat vårdpersonalens lidande. Ett enskilt lönepåslag är dock inte tillräckligt – det krävs betydligt mer för att uppnå sann jämställdhet i lönefrågan och säkerställa en ljus framtid för vårdyrket i Finland.
Kommunalvalet 2021 ger oss möjlighet att välja de beslutsfattare som vill vända på nedskärningar och ge vårdare de lönehöjningar och förbättrade arbetsvillkor de länge har strävat efter. De kommunala beslutsfattarna bör stödja fackföreningarna SuPer och Tehys plan för lika lön i vården (19.3.2019) och uppmana Finlands regering att öka statsandelen av social- och hälsovårdsfinansieringen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.