Förflytta dig till innehållet

Varje fall av sexuella trakasserier är ett fall för mycket

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I enkäten som Yle X3M gjort om sexuella trakasserier i studielivet har sammanlagt över hälften av de studerande som svarat på enkäten upplevt sexuella trakasserier i studielivet. Vi i Svensk Ungdom är mycket oroade över siffrorna och vill se fler åtgärder för att göra slut på trakasserierna.

Svensk Ungdom anser att åtgärder måste vidtas omgående. Student- och studerandekårerna bör se till att studieföreningarna får tillräckligt med stöd för att motverka sexuella trakasserier, samt för att det som anmäls tas på allvar.

Det behöver finnas tydliga direktiv för hur man går tillväga för att anmäla trakasserier såväl på studieevenemang som i skolan, också om det handlar om en lärare som trakasserar. Även förebyggande åtgärder måste göras i större grad till exempel genom utbildning i skolorna redan i ung ålder.

Av de 277 som svarat på enkäten är 78 procent kvinnor, 20 procent män och 2 procent identifierar sig varken som kvinna eller man, eller vill inte uppge kön. Enkäten är i detta avseende bristande, eftersom könsfördelningen är så ojämn, men synliggör ändå ett allvarligt problem.

Av dem som svarat att de ofta upplevt sexuella trakasserier i studielivet är hela 82 procent kvinnor. I enkäten framkommer det att trakasserierna oftast sker på dansgolvet under studiefester, och i nästan hälften av fallen är det fråga om studerande som redan känner varandra.

Det framkommer också att det i enstaka fall handlar om lärare som trakasserar.
Enkäten har besvarats av endast en liten grupp studerande, men vi i Svensk Ungdom anser att trakasserier inte ska vara ett faktum överhuvudtaget. Varje fall är ett fall för mycket!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter