Förflytta dig till innehållet

Varha – det kunde vara ännu värre…

blå debattvinjett nere till vänster, sjukhusbrits bakom

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vården. Varha, Egentliga Finlands välfärdsområde, känns i dag lite som mitt morotsland: bland ogräs och nässlor syns några fina morotsblast sticka fram.

Servicenätet har debatterats länge bland förtroendevalda, och de förslag som tjänstemännen presenterat har förstås inte kunnat accepteras. De politiska förhandlingarna ledde till ett helhetsresultat som alla var lite missnöjda med, men som i alla fall kommer att garantera en betydligt bättre service (än tjänstemannaförslaget) för tiotusentals invånare runtom i landskapet.

För egen del är jag också glad för att den västra skärgården i stort sett kan behålla sin service, också Iniö och Velkua, och servicen i Pargas bibehålls, inklusive röntgen.

Att Dalsbruk och den stora skärgården utanför åtminstone tillsvidare inte tycks kunna garanteras ens en vårdmottagning i Dalsbruk är orättvist gentemot alla andra skärgårdsbor, men det är bara att jobba vidare, det kan finnas andra alternativ.

Som en del av de politiska förhandlingarna beslöts att hela landskapet ska omfattas av systemet med ”eget team”, dvs läkare, vårdare m.fl. och att man tar i bruk det i Europa så vanliga sk. egenföretagarläkarsystemet, ett led i att få läkare dit var det nu är mycket svårt, utan att behöva betala för svindyra inhyrda läkare (Varha kommer snart nästan helt att sluta med att hyra läkare).

Den sk. Tårtgate har diskuterats på högsta nivå och i styrelsen har konstaterats att det florerar i Varha en ledarskapsstil som inte är acceptabel på 2020-talet. Om kakpolicyn (som nu har utökats med lika obegripliga linjedragningar om grillkorv, sill och nypotatis) ändras återstår att se, men den stora organisationsändringen som godkändes i styrelsen 4.6 leder till att det alltför breda skiktet av ledare och förmän nu kommer att tunnas ut avsevärt i hela Varha. Precis som det varit meningen att göra.

Med det följer ett enklare och tydligare ledarskap och att Varhas chefer börjar satsa på det väsentligaste: en bra och tydlig service och en välmående personal som känner att man litar på dem. Och vi hoppas verkligen att få hålla de bästa ledarna och förmännen.

Nyss fick vi beskedet att Finansministeriet med sin ledare Riikka Purra i spetsen, förverkligat sitt hot om att underskott i ekonomin leder till att inga lån för investeringar beviljas för 2025 åt ett enda välfärdsområde!

Med en skuldbörda på över 300 miljoner euro för Varhas del är det givet att det kommer att gå lika 2026. En mardröm.

Beslutet säger allt om dagens regering, tyvärr.

Nina Söderlund

Medlem i Varhas fullmäktige och styrelse

Vänstern, Nagu

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter