Förflytta dig till innehållet

Varha borde gå i bräschen för utvidgad bröstcancerscreening

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en debattartikel, åsikterna är skribentens egna.

Hälsa. SFP:s fullmäktigegrupp i vårt välfärdsområde Varha lämnade in en viktig motion vid senaste fullmäktigemöte: bröstcancerscreening bör utvidgas från den nuvarande åldersgruppen 50–69 år till åldersgruppen 45–74 år.

Det råder stor samstämmighet bland cancerläkare världen runt om att särskilt inkludera också kvinnor i åldern 70–74 år i sållningsprogrammen och EU rekommenderar detta också för kvinnor i åldern 45–50 år. Den nuvarande mammografiscreeningen för kvinnor i åldern 50–69 år sänker bröstcancerdödligheten med 20–25 procent jämfört med kvinnor som inte deltar i sållning. Inverkan på sjuklighet och dödlighet av de utvidgade ålderskriterierna är svårare att kvantifiera, men preliminära rapporter tyder på att nyttan finns, både vad gäller mindre mänskligt lidande och ekonomisk nytta.

Nackdelen med mammografiscreening är att andelen falska positiva fynd uppgår till drygt 10 procent, och detta medför ”onödiga” tilläggsundersökningar, ångest och oro. Några andra nackdelar har inte påvisats.

Vårt nya hälsovårdssystem med välfärdsområden sätts nu på prov. Frivillig mammografiundersökning vartannat år är lagstadgad och gäller åldersgruppen 50–69 år. En utvidgning av ålderskriteriet kan inte endast gälla vår landsända. Här måste ett nationellt beslut tas som gäller alla välfärdsområden.

Det är dags att vi når europeisk hälsovårdsstandard i hela Finland i denna viktiga fråga.

Robert Paul
Läkare, fullmäktigeledamot i Varha

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter