Förflytta dig till innehållet

Kimitoön: Varg släpade på halvt hjortdjur – ortsbo tog upp jakten med mobilkamera

Vargens byte. Lindström såg en varg släpandes på en bakdel av ett hjortdjur i söndags i Mjösund. Foto: Dan Lindström

Dan Lindström susade ner för backen en kilometer från Westankärr gård i riktning mot Mjösund när en varg plötsligt sprang ut på vägen fem meter framför honom.

Vargen bar på en bakdel av ett hjortdjur, men när den såg Lindström släppte den bytet och sprang vidare längs vägen i riktning på Mjösund.

Lindström stannade cykeln, grävde fram mobilkameran och tog upp jakten på vargen. Han hann inte ifatt rovdjuret.

Vargen fortsatte springa dryga hundra meter innan den svängde till vänster mot ett åkeravtag och sprang upp i skogen.

– Medan jag försökte få fram mobilen fick den femtio meters försprång. Den bara for. Jag hann inte ikapp den fastän jag cyklade trettio kilometer i timmen och jag fick heller inte djuret på bild, säger Lindström.

Lindström säger att vargen var stor och såg välmående ut. Pälsen var vit.

– Något sådant där har man aldrig sett förr, säger Lindström.

Han anmälde observationen till Mikael Sundberg som koordinerar rovdjursiakttagelser för Kimitoöns jaktvårdsförening.

Sundberg bekräftar anmälningen och tolkar observationen som trovärdig. De senaste veckorna har vargobservationerna ökat något.

– Det var lite lugnare här mitt på sommaren, men nu har det ökat lite igen. De senaste två veckorna har vi fått in fyra olika observationer, säger han.

Anmälningarna har kommit från området på Kimitoön som ligger norr om Kärra och Genböle. Från Dragsfjärd och Dalsbruksområdet har det inte kommit en enda vargobservation på hela året.

Lindströms vargmöte var inte den enda observationen förra veckan.

– Det kom in en bra video i torsdags från en skogsmaskinsförare i Pederså, där man ser vargen riktigt bredvid maskinen, säger Sundberg.

Observationer där man ser vargen bära på ett så stort byte som ett halvt hjortdjur är ovanliga, säger Sundberg.

Han misstänker att vargen försökte flytta bytet på grund av att den blivit störd.

– Vargen kom från stranden och där finns mycket stugor. Troligtvis har den blivit störd och velat flytta bytet till en lugnare plats.

Ett annat alternativ som inte är lika troligt är att vargen hämtade bytet till sina ungar, men i det här skedet har man inte sett till några valpar.

– De brukar komma fram i juli och augusti, men vi har inte sett till några och inte heller hört dem yla, säger Sundberg.

Vargens byte städades bort under söndag kväll.

När Lindström kom hem började han grubbla över mötet med vargen.

– Först funderade jag inte så mycket, men när jag hade cyklat en bit efter den började jag tänka att jag borde låta den vara och sväng om istället. Hela kvällen gick åt att fundera på situationen. Jag fick rysningar, säger Lindström.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter