Förflytta dig till innehållet

Varför tränar du?

Kolumn Joan Keihäs


Vardagen närmar sig med stormsteg. Arbete, skola, fritidssysselsättningar formar vardagen igen. Vi kanske blir tvungna att ge vika för den träningsform vi vant oss vid under sommaren, men inte på grund av väder utan på grund av vardagsrutinerna.
Konditionssalar och andra motionsfrämjande företag har börjat med marknadsföringen av höstens träningsupplägg. Vi väljer ett alternativ som är bekant från förut och som känns tryggt.
Då vi väl är uppe i våra bekanta vardagsrutiner som vi försöker baka in egen träning i, är det skäl att ibland stanna upp och fundera ”Varför tränar jag?” Det är lätt att träningen blir en för bekväm rutin där vi i något skede tappar motivationen och väljer bort den för något vi prioriterar högre.
Innan vi ger efter för de tankarna kan det vara bra att påminna oss själva om varför vi motionerar. Skälen till varför vi väljer motion och hälsosam kost skall alltid handla om oss själva. Vi har valt att må bra genom en aktiv livsstil och vi blir ibland tvungna att påminna oss själva om hur det var innan vi gjorde det valet. Hur mådde vi innan det?
Om orsaken till träning är att bli ”den bästa versionen av sig själv”, som det så trendigt nu kallas, måste det kännas naturligt. Vi ska inte behöva arbeta för hårt för att övertyga oss själva om att hård träning är vad vi behöver för att komma i form. Känns det inte roligt och naturligt är det inte rätt. Prova på en annan form om det finns en risk för att träningsformen du valt äter upp din iver.
Vilka är då en idrottares skäl till träning? I Finland finns få idrottare som kan satsa 100% på idrotten och livnära sig som proffs. Dessa kan fungera som goda förebilder och idoler, men att jämföra sig själv och sitt eget motionerande med dessa är nog orättvist. De flesta idrottares vardag liknar trots allt ganska mycket din och min, förutom att de pensioneras tidigare.
Själv, som fitnessidrottare, mamma och lärare vill jag vara bäst i min gren, den bästa mamman åt min dotter och den bästa läraren för mina elever. Det här är orsakerna till att jag tränar och mitt försök att vara den bästa versionen av mig själv.
Denna ekvation ser olika ut för alla och är sällan lätt att få ihop. Det krävs en hel massa kompromisser, samtal inom familjen, försök och misslyckanden. Ändå vill jag och vi göra det, det känns bra och varje dag kommer också dom små framgångarna som driver mig framåt.
Fråga dig själv nu och då, varför tränar jag? Är det för att det är trendigt? Är det för att alla andra gör det? Eller är det för att du mår bra av det?
Även om vardagen kommer emot med de gamla rutinerna gäller det att prioritera rätt för att få den att fungera. Prioriterar man träning och hälsosam kost får man det inbakat i vardagen. Hälsosam kost är inte tidskrävande och går enkelt att ersätta med det ohälsosamma. Är pizza-fredag ett måste eller kan det bytas ut mot hälsosamma tapas-fredag?
Dock skall vi inte glömma bort att unna oss godsaker nu och då, men våga även prova på hälsosammare alternativ till ”fredags-myset”.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter