Förflytta dig till innehållet

Varför så trista blomkrukor i Korpo?

blå debattvinjett nere till vänster, torgblomkruka bakom
Foto: Maria Silfverberg

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Korpo. Förra sommaren fick torget i Korpo på initiativ av stadsträdgårdsmästaren flera nya arrangemang med blommor.

“Krukorna” bestod av stora gamla brunnsringar som målats mörkgråa och radats två på varandra. I dessa planterades blommor. Brunnsringarna är en styggelse estetiskt, de är överdimensionerade och klumpiga, och spontant tänkte jag att de hämtats från något överskottslager i Korpo. Dessa ringar framhäver det överstora torgets betonglandskap.

En annan styggelse är en sarkofagliknande betongkoloss som är cirka två meter lång och manshög, och placerats utanför restaurang Hjalmars, kanske för att förhindra att någon kör nedför sluttningen.Varför inte här använda t. ex. liknande stenar som Korpo handel har på sin gård? Eller ett lågt staket?

Även detta fundament förfular torgets känsliga miljö.

Varför får inte Korpo ta del av de vackra krukor som även finns i Pargas centrum, och som jag sett i både Ingå, Hangö, Borgå och Ekenäs?

Om trädgårdsavdelningen tycker brunnsringar passar i den offentliga miljön kunde de ju ha använt dem även i Pargas stad. Nu drar jag tyvärr den slutsatsen att Korpo får hålla tillgodo med sådant som inte anses tillräckligt fint i Pargas stad.

Jag har mejlat trädgårdsavdelningen med önskemål om svar på varför Korpo ska ha brunnsringar även i år, men svaret har kort och gott varit att det blir samma som förra året.

Jag rekommenderar trädgårdsmästaren att åka till Ingå hamn och se hur fint man kan göra med arrangemang som framhäver skärgårdsmiljön.

Maria Silfverberg

Dela artikeln

En kommentar: “Varför så trista blomkrukor i Korpo?

  1. soili svahnström skrev

    men strunt är strunt och snus är snus om ock i gyllne dosor occk rosor i ett sprucket krus är ändå alltid rosor

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter