Förflytta dig till innehållet

Varför måste de ändra på allt?

Leende äldre man med glasögon

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Rubriken har jag från min mor Anni som förargade sig över ändrade ord i några av hennes kära psalmer. Min mors besvikelse gällde de ändringar som infördes i den psalmbok som godkänts av kyrkomötet 1943 men nya ord i psalmer, Fader Vår, välsignelsen, trosbekännelsen eller andra kyrkliga texter har åstadkommit besvikelse i snart sagt alla tider och i alla religiösa samfund. En totalrevision av den finlandssvenska psalmboken var ett stort arbete, som leddes av Åbo svenska församlings kyrkoherde Alvar Kurtén.

En språklig revision av psalmer är en känslig fråga. I detta sammanhang tar jag upp den kända adventspsalmen Bered en väg för Herran! Berg sänk er, djup, stå upp! Denna psalm började tidigare med orden Bereden väg för Herran! Berg, sjunken, djup stån opp! Det kan tyckas, att ändringarna är obetydliga, men för den som lärt sig den gamla texten utantill kan det vara förvirrande med små ändringar. Det är lätt att förstå, att man i en språklig revision lämnar bort verbformer som inte längre används i normalspråk, såsom imperativ pluralis. Det är intressant att notera, att man i den nuvarande rikssvenska psalmboken har kvar imperativformerna. Men kanske det blir ändringar också där för Svenska Kyrkan är i färd med att genomföra en förnyelse av sin psalmbok.

Jag reflekterar över förändringar och motstånd mot förändringar. Ett historiskt exempel är de gammaltroende inom den rysk-ortodoxa kyrkan. De motsatte sig häftigt anpassning till grekisk-ortodox liturgi och betraktade den som ett avfall från den rätta läran. De gammaltroende förföljdes och avrättades för sin tro. Dessa förföljelser började på 1600-talet och fortsatte under århundraden.

Det sägs ibland att förändring är det enda bestående och ofta känns det verkligen som om allt förändras – i allt snabbare takt. Detta är ingen nyhet. Den grekiska filosofen Herakleitos, som levde för ca 2 500 år sedan, tillskrivs uttrycket ”Man kan inte stiga ner två gånger i samma flod”, eftersom vattnet flyter oupphörligt. Han tillskrivs också uttrycket ”Allt flyter” (Panta rei). Man känner inte till mycket om denna filosof men det är lätt att känna igen sig i de nämnda uttrycken.

Vad är oföränderligt? Om Gud sägs i Psalm 111: ”I alla sina gärningar är han trofast och rättvis. Allt han bestämt är orubbligt och står fast för evig tid, det förverkligas i rättrådighet och sanning.” Det är gott att veta att någonting står fast.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter