Förflytta dig till innehållet

Varför lyfts Kimitoön fram?

Efter att läst ledaren i lördagens ÅU 26.5.2018, skriven av chefredaktör Tom Simola känner jag mig tvungen att klargöra vissa saker eftersom ledaren innehåller sakfel och framför allt felaktiga antaganden.
Först och främst frågar jag mig varför en chefredaktör väljer att lyfta fram en enskild kommuns, i det här fallet Kimitoöns kommun, roll och agerande i denna ovisshetens tid inför en eventuell reform? Det planerade ”Tvåspråkig vård Ab” som nu diskuteras aktivt i de olika kretsarna i Egentliga Finland, planeras bestå av Kimitoöns kommun, Pargas stad, det kommande landskapet (genom Åbolands sjukhus) OCH ”en betydande privat aktör”. Då kan man knappast anse att Kimitoön håller på att göra ”sin egen reform”. Varför nämns inte till exempel Pargas stads eventuella planer med ett ord i ledaren? Samma diskussioner om ett eventuellt gemensamt bolag med en privat aktör förs också där.
I ledaren säger Simola att allt kommer att fortsätta som tidigare efter att reformen trätt ikraft. Tyvärr kommer verkligheten sannolikt inte att vara denna. Regeringens uppsatta mål att på sikt göra tre miljarders inbesparingar inom social och hälsovården på årsbasis i Finland, kommer att medföra oerhörda krav på effektivering, centralisering och i många fall sänkningar i nuvarande servicenivå. Detta är i varje fall läget i skrivande stund. Ännu finns det hopp om att reformen i sin nuvarande form faller i riksdagen.
På basen av de otaliga möten kring reformen jag suttit med på kan jag, i motsats till vad som sägs i ledaren, konstatera att Pargas och Kimitoön mycket långt har samma syn på framtiden i Åboland. De åboländska kommunerna är också eniga om vikten av att bevaka och bevara den svenskspråkiga servicen i framtiden. Därför känns det nästan som en förolämpning att Simola väljer att utse Kimitoön till det största hotet mot den svenska servicen i regionen.
Simola frågar sig i ledaren vad som driver Kimitoön i denna fråga. Man kan inte låta bli att fråga sig vad som driver en chefredaktör att ta så här stark ställning mot kommunen han tidigare själv varit ledare för.
Niklas Guseff
Omsorgsnämndens ordförande, Kimitoön
Sjukvårdsdistriktets styrelsemedlem
LÄS OCKSÅ GHITA EDMARKS KOMMENTAR OM SAMMA LEDARE

Tom Simola svarar

Det skulle gagna hela regionen om Kimitoön framöver diskuterade vårdreformen med Pargas i stället för med Åbo Underrättelser.
Tidningen erbjuder plats för en offentlig diskussion om vårdreformen ur Åbolands perspektiv. Diskussionen har nu saknats. Invånarna ska kunna ta del av beredningen som på Kimitoön nu har skötts av en liten och sluten grupp.
Frågan verkar vara känslig eftersom inläggen av Guseff och Edmark verkar fokusera på chefredaktören och inte på att reda ut frågetecknen kring Kimitoöns hemgjorda vårdreform.
Tom Simola
Chefredaktör

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter