Förflytta dig till innehållet

Varför Helsingfors, vi har ju Åbo!

ung man med kavaj och kort hår ler mot kameran

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

När jag år 2016 blev utexaminerad från Handelshögskolan vid Åbo Akademi konstaterade jag och majoriteten av min utexamineringsårskurs samma sak, nämligen att det inte för tillfället finns arbete för unga ekonomer i Åbo.

På grund av det flyttade en stor del av oss till Helsingfors efter arbete inklusive jag själv.

Själv flyttade jag redan ganska snart tillbaka till Åbo, men under den pågående pandemin har en del av kurskompisarna också flyttat tillbaka till Åbo för att bo här och jobbat fulltid på distans till arbetsplatsen i Helsingfors. Orsakerna till att dessa personer flyttat tillbaka till Åbo för att distansarbeta har mindre överraskande berott på den förmånligare prisnivån för både boende och levande jämfört med huvudstadsregionen, men även själva möjligheten att få bo i hemstaden med arbete var något de ville ta vara på.  

Fenomenet att flytta efter billigare boende för att distansarbeta syns även tydligt på andra sidan Atlanten. På basis av artikeln “They Can’t Leave the Bay Area Fast Enough” skriven av Nellie Bowles från New York Times (17.1.2021) så har många människor som jobbat i världens Tech-huvudpunkt Silicon Valley flyttat till förmånligare orter för att undvika de omänskliga levnadskostnaderna.

Enligt artikeln har politiker i USA märkt denna rörelse och börjat locka dessa vältjänande IT-arbetare till deras delstater för att distansarbeta. Detta är enligt mitt omdöme väldigt smart, nämligen delstaterna får mer människor som bidrar till lokala ekonomin och samtidigt kunskap för att eventuellt forma nya It-bolag i delstaten som ytterligare bidrar till lokala ekonomin.

Enligt min åsikt borde nu Åbo ta modell av amerikanerna och försöka locka människor tillbaka till Åbo. Majoriteten av företag håller för tillfället på att planera deras Covid-Exit strategier för kommande höst, och klarlägga huruvida de anställda vill i fortsättningen fortsätta jobba på distans, på kontoret eller någon form av hybrid.

En stor del tycks luta mot en hybridmodell, vilket skulle betyda att en Åbobo endast skulle bli tvungen att pendla ett par gånger i veckan till Helsingfors. Detta skulle knappast bli för tungt och inte överskrida själva nyttan av att bo i Åbo.  

Hur ska distansarbetare lockas till Åbo då? I USA var det delstater som Texas och Florida som dragit mest Silicon Valley immigranter, främst på grund av det varma klimatet och 0 procent delstatsskatt (Kalifornien 13 procent delstatsskatt), vilka tyvärr båda är faktorer som Åbo inte direkt kan erbjuda, men det kan inte någon annan finsk stad heller.

Det billiga boendet jämfört med Helsingfors är för tillfället Åbos trumfkort i detta race, men för att få mer människor lockade till Åbo borde logistiken till huvudstaden även fungera bra. En timmes tåg skulle givetvis vara önskvärt, men lika viktigt skulle det vara att säkerställa en smärtfri resa till själva tåg- eller busstationen.

Nyttan med en timmes tåg minskar nämligen avsevärt om resan till tågstationen tar lika länge eller upplevs besvärlig eller dyr.

För att kasta fram ett par tankar, så skulle alternativ kunna vara väldigt förmånlig parkering vid stationerna eller någon form av ”express” busslinjer till stationerna från ställen som Hirvensalo och Pansio, som skulle göra ett par turer tidigt på morgonen.

Till slut så kan det ju konstateras att från ett grönt perspektiv så skulle det även vara bättre att fler människor väljer tåget som transportmedel till Helsingfors än sin egen personbil.

Själv har jag inte raka svar på hur Åbo kan förbättra sin position i denna tävling, men hoppeligen läser ett par snart nyvalda kommunalfullmäktige denna kolumn och börjar tänka djupare på saken och hittar på bättre lösningar för att locka hit distansarbetare och bidra till ett ekonomiskt slagkraftigare Åbo.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter