Förflytta dig till innehållet

Varför är Pargas centrum mörklagt?

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Pargas. Höstmörkret har kommit krypande och nu kommer det allt tidigare. Av någon outgrundlig anledning har Pargas inte tänt gatubelysningen. Det är förvånande eftersom vi har haft fina varma sensommarkvällar när man kunde vänta sig att Pargasborna skulle vara ute och njuta men centrum är helt mörklagt.

I stället för att ha ett upplyst centrum är det inte alls inbjudande att röra sig ute på stan. Det är synd om de företagare som satsar på verksamhet på kvällarna.

Om man bor i centrum och tänker sig att gå hem efter en trevlig kväll så bör man för att gå hem ta med sig en ficklampa i Pargas centrum.

För en del kan det kännas direkt skrämmande att röra sig ute i en mörk stad. Tyvärr gäller detta äldre människor som skulle må bra av en kvällspromenad. Vem kommer nu på tanken att gå ut i en beckmörk stad.

Att ha belysningen på är alltså en del av förebyggande hälsovård.

Det finns också människor som kommer hem från kvällsskift på jobbet. Det skulle vara betydligt trevligare att gå hem om staden var upplyst.

Sedan är det en säkerhetsfråga också. Alla som kör bil vet att det inte är så lätt att se fotgängare som rör sig utan reflexer på kläderna och det blir det inte lättare om all belysning saknas.

Vi som bor i centrum irriteras ofta av ungdomar som kör mopeder motorcyklar och fyrhjulingar men inte vill vi att någon av dem ska råka ut för en olycka i mörkret.

En oycka om kan påverka resten av livet för många människor.

Kort vad är idén med att släcka ljuset?

Man kan göra fantastiska planer att bygga anläggningar för miljoner för att locka turister. Ibland skulle det räcka att tända ljuset.

Bernhard Reuter

Dela artikeln

En kommentar: “Varför är Pargas centrum mörklagt?

  1. Sussi Björkman skrev

    Det är inte bara på Malmen utan i hela staden, även i skärgårdsdelarnas centrum man ”sparar”. Ljusa sommarnätter fattar jag att inte behöver vägbelysning men nu är det beckmörkt efter kl. 22. Hur svårt kan det vara att få en teknik som fungerar med fjärrstyrning av belysningen? Skärp er där på teknikavdelningen!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter