Förflytta dig till innehållet

Varför är en svensk djurpark ibland bättre än ett finskt maskineri?


Mina föräldrar städade nyligen ut delar av mitt barndomshem i Sverige och tvingade på mig gamla papper som de ville bli av med men som jag själv vägrade slänga.
Där hittade jag ett gammalt veckohäfte från sjätte klass, där man varje vecka rapporterar till läraren vad man gjort den veckan. Läraren kan då läsa, hålla koll och även ge kommentarer till barnet och föräldrarna på ett smidigt sätt.
Jag läser och påminns om den zoo-liknande verklighet jag haft i min klass i Huddinge. Elever som förstör varandras papper, kastar saker, skriker under lektionen när läraren pratar, går in och ut ur klassrummet, sitter med jacka inomhus, hotar andra elever och sparkar, slåss och rivs.
Vissa dagar var det bättre, andra dagar sämre. Men det påverkade absolut min inlärningsförmåga negativt, vilket jag snällt rapporterar i mitt veckohäfte.
Sverige är ändå bättre än Finland.
Jag reflekterar över är jämförelser mellan landet jag växte upp i, Sverige, och landet som jag nu stadgat mig i, Finland. Finland är betydligt tryggare än Sverige. Vi har en öppen marknad för bostadsägande. Vi har en starkare äganderätt. Och vi är framförallt bättre utbildade i varenda mätning, på varenda område.
Jag har även jobbat i flera år inom det finska utbildningsväsendet och det är som att uppleva livet på en annan planet jämfört med min egen erfarenhet från Sverige.
Men Sverige har trots allt detta 14 procent högre BNP per capita 2018, proportionerligt fler högpresterande internationella bolag och är Nordens kulturella centrum.
Du som är insatt i vårt kära grannland kan påpeka att Finland närmar sig Sveriges BNP per capita med stormsteg, vilket kan ses som något bra. Men orsaken ligger framförallt i att Sverige påverkas negativt av sin mycket snabba befolkningstillväxt kombinerat med ett nästintill fritt fall av den svenska kronan. Inte på grund av Finlands starka tillväxt.
Med denna punkt avhandlad vill jag att vi fokuserar på frågan:
Hur kan ett land, med ett internationellt ökänt skolsystem lyckas att ha ett mer framgångsrikt näringsliv?

Kunskap x genomförandekraft

Framgång bygger enligt mig på fyra olika komponenter som tillsammans bildar en ekvation: kunskap x genomförandekraft x kreativitet + värme = framgång.
I Finland har vi en hög siffra då det gäller kunskap. Men om du har all kunskap i världen men är oförmögen att agera utifrån det du vet är din kunskap inte värd något alls. Jag anser att vår välplanerade och nästan maskinella effektivitet i kunskapsöverföringen har skett på bekostnad av initiativförmågan.
I Sverige räcker det inte att bara lyssna på lärarens instruktioner för att trivas i skolan, det krävs mycket mer. När elever i Finland lär sig historia lär sig elever i Sverige hantera sociala konflikter, förhandla, välja sina vänner smart och lösa situationer utan hjälp från auktoriteter.
Du måste ibland ta livet i dina egna händer.
När är du egentligen dig själv?
Du är bara dig själv i ett specifikt sammanhang. Ditt beteende är direkt beroende av den omgivning du befinner dig i. En av mina vänner tog tjuren i hornen och började skriva på en ny bok. Men han märkte att han aldrig hade energi att skriva efter jobbet. Hans genomförandekraft räckte inte till. Då bestämde han sig för att gå upp klockan fyra på morgonen i stället, för att använda hela den tidiga morgonen till att arbeta på sin bok.
Han förändrade vem han själv var, genom att byta omgivning.
Bestäm dig för ett mål. Anpassa din omgivning så att den stöttar dig i din strävan. Varje steg framåt förstärker tilliten till din egen förmåga. Inom kort har du genomfört mer än du trodde var möjligt.
Rasmus Basilier
Sales Manager Finland, Scalery Gmbh
Ekonomie magister

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *