Förflytta dig till innehållet

Våren bjuder på mera vitt och rosé i vinhyllan

Ett av många vårtecken är att nyheterna i vinhyllan går från tunga röda till somrigare viner som bubbel, vitt och rosé. Här hittar du ett urval på sex olika viner som det kan löna sig att bekanta sig närmare med under våren och sommaren.

M. Haslinger & Fils Champagne Brut, 26,90 €
Champagne, Frankrike
Varunummer: 545827
4/5 stjärnor

En champagne för runt 25 euro är ett kap om bara kvaliteten är förhållandevis bra, och det här vinet från M. Haslinger & Fils klarar den kvalitetströskeln. Stilmässigt är det en fruktigare och fräschare version, ganska långt från de brödiga, rostade och gräddiga versioner som brukar falla champagneveteraner i smaken.

Men champagnen är välgjord, här finns gula frukter som äpplen, aprikos och plommon, och en lätt parfymighet i doften. Vinet är torrt med en hög syra och frukterna återkommer i smaken. Man hittar också en aning rostade toner, men de ligger långt bak i smakregistret och gör sig främst påminda i eftersmaken.

Vinet är utmärkt för den som vill dricka champagne, men inte betala sig sjuk på kuppen – och gjort i en stil som också kan falla nybörjare i smaken. Funkar utmärkt som sällskapsdryck eller aperitif.

Paul Buecher Riesling 2019, 8,54 € (0,375 l)
Alsace, Frankrike
Varunummer: 545604
4/5 stjärnor

Riesling från Alsace brukar ofta innehålla en del restsötma och en stor dos fruktighet, men vintillverkaren Paul Buecher bjuder här på en mera torr och syrlig version, som ändå har stor komplexitet i aromerna. Fruktigheten är inte så kraftig, men det finns toner av äpple, nektarin och citrus. Utöver det hittar man också örtighet, mineralighet och toner av vax i doften.

Smaken återspeglar doften, men den pigga syran är något dominerande, men utan att ta över – något som passar den som gillar syrligare viner. Komplexiteten gör vinet intressant, och eftersmaken är både pigg och fräsch, samt håller länge.

Det här är ett vin för den som vill lyxa till picknicken i parken. Packa ner blinier med tillbehör och den här flaskan och njut.

Umano Rkatsiteli Qvevri Amber Dry 2019, 14,99 €
Khaketi, Georgien
Varunummer: 571637
3,5/5 stjärnor

Orange viner, eller bärnstensviner som de ibland kallas, är en riktig vattendelare. De görs på gröna druvor men med samma metod som används vid tillverkning av många rödviner, det vill säga att skalen får ligga med länge i processen för att ge färg. Resultatet är ett vin som är allt från ljust orange till mörk bärnsten i färgen.

De här vinerna får aromer som normalt inte förknippas med vin och det här georgiska vinet doftar torkad aprikos, syltade apelsiner och övermogna klementiner, men doften är också torr. Det är intressanta kombinationer, men inget som är särskilt vanligt när det gäller vin.

Smaken är torr och återspeglar doftens frukter, men här finns också en anstrykning av medicinalväxter och rostade toner. Syran är relativt pigg och bär upp vinet till en trevlig helhet.

Det här är inget sällskapsvin, mera ett matvin. Passar till exempel till ljusa, gärna feta, kötträtter, som kryddas med örter och citrus.

Corvers-Kauter R3 Rheingau Rosé Remastered Organic Pinot Noir 2021, 17,98 €
Rheingau, Tyskland
Varunummer: 480597
2,5/5 stjärnor

Tidigare i vår blev Corvers-Kauters Riesling R3 utnämnd till årets vita vin av Viinilehti. Ett par månader senare finns det ett rosévin med samma namn på marknaden. En slump? Knappast. Det här vinet har dessutom ett par tre euro till på prislappen.

Tyvärr motsvarar inte innehållet priset. Det är i sig inget dåligt vin, men inte heller något man betalar 18 euro för. Doften är återhållsam med aromerna, men där finns röda bär och citrus och inte så mycket mer.

Smaken upprepar doftens aromer, men inte heller här ger det så mycket mer – en anstrykning smultron och vildhallon och möjligen en gnutta örtighet, kanske. Balansen är däremot riktigt bra, med en fin syra som väger upp den medelfylliga kroppen.

För en femma mindre hade det här varit ett prisvärt sommarvin, men nu är det ett överprissatt sommarvin i stället, och det gör ju ingen glad.

Asio Otus Rosato 2021 plastflaska, 11,39 € (1 l)
Italien
Varunummer: 424698
3/5 stjärnor

Det ska erkännas direkt att om det förra vinet fick ett halvt steg lägre betyg för att det var dyrt, så får det här vinet motsvarande höjning för att det är prisvärt. Det är få viner på plastflaska som ens kommer upp i nivån drickbara, men det här vinet är faktiskt helt okej – och med tanke på att plastflaskor innehåller en liter vin, så är det mer vin för pengarna.

Doften är något återhållsam, men här finns citron och jordgubbe och kanske en anstrykning örtighet. Smaken är torr och syrlig, men bra balanserad. Här finns samma citrus och samma bär som i doften och vinet är på alla sätt och vis harmlöst.

Köp inte det här vinet om ni ska laga finmat, utan njut det kylskåpskallt under en sommarpicknick – då kommer det till sin rätt.

VA! Maceración Carbónica Tempranillo 2021, 14,98 €
Rioja, Spanien
Varunummer: 405517
3,5/5 stjärnor

Glöm allt vad ni vet om vinregionen Rioja. Det här är en modern version av Tempranillo, där de traditionella metoderna i regionen inte använts alls. Borta är pressningen av druvorna, borta är den kraftiga eklagringen.

Den här riojan är gjord med kolsyrejäsning, samma metod som används i franska Beaujolais, och resultatet blir ett bärigt och fräscht vin, som är betydligt lättare än de klassiska ekdränkta riojorna.

Doften är nästan uteslutande bär: körsbär, lingon, björnbär, tranbär. Men här finns också en anstrykning blommighet, och eftersom det är rött vin så brukar det bli viol.

Smaken är medelfyllig, med medelhöga tanniner som inte tar över, och också den är fräscht bärig.

Det här är ett bistrovin. Servera det med charkuterier som torkad skinka och salami, eller med smakrikare fågel som anka – eller varför inte till tartarbiff!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter