Förflytta dig till innehållet

Vårdjättar intresserade av Kimitoöns äldrevård

Stark uppslutning. Villa Landes auditorium fylldes av förtroendevalda och en del tjänstemän.

Både Attendo och Esperi är intresserade av ett bredare samarbete med Kimitoöns kommun, inom äldrevården. Vid fullmäktiges aftonskola i går var båda företagen inbjudna för att presentera sina tankar och anbud. Båda är intresserade av att ge anbud dels på helheten, dels på vissa delar. Kimitos ”nya” hälsocentralsjukhus (bäddavdelning) nämndes dock inte.

Om Attendo och Esperi tar över skulle personalen övergå i deras tjänst som gamla arbetstagare.

– Efteråt blev det livlig debatt om bland annat fastigheter och personal. Både Attendo och Esperi betonade att de nu framförda erbjudandena bara var en diskussionsöppning, säger Kimitoö-fullmäktiges ordförande Veijo Lücke (FS).

Förhandlingarna om ett eventuellt avtal visar vilka behov som kommunen har, och anbuden kan då ändras enligt kommunens behov.

– Själv är jag nöjd över responsen efter aftonskolan, de cirka 40 förtroendevalda som var på plats tyckte att de fick mycket information på en och samma gång, säger Lücke.

Nästa aftonskola handlar mera om vårdreformen, den 14 augusti. Därefter är det strax dags för nästa fullmäktigemöte, den 4 september.

– Då borde fullmäktige ta ställning till om man ska satsa på en renovering av kommunens äldreboende i Kimito, Almahemmet, eller inte. Det är just därför som vi nu håller aftonskolor för att ge fullmäktiges medlemmar så mycket information som möjligt så de är beredda sedan att fatta beslut, säger Lücke.

Beroende på vad fullmäktiges beslut blir så kan det sedan vara dags att fortsätta diskutera med Esperi och Attendo, som har byggt varsitt vårdhem med 30 platser i Kimito.

LÄS OCKSÅ: Privatiseringar Pemars sätt att gå framåt

Attendo och Esperi. Regionchef Sari Laakso t.v. och vd Marja Aarnio-Isohannus träffades första gången i går, strax innan de framförde sina anbud.

De nya vårdhemmen är grannar och påminner dessutom mycket om varandra. Attendos hus i förgrunden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter