Förflytta dig till innehållet

”Värdet på servicesedeln för lågt”

Dahlia startade i oktober i fjol. Kommundirektör Anneli Pahta klippte bandet, Mia Sandholm t.v.

Äldrevården diskuteras flitigt på Kimitoön, där det nu finns fyra privata äldreboenden. Av dem har än så länge bara ett, Dahliahemmet med 12 platser i Dalsbruk, fått kommunens godkännande som privat serviceproducent.

Det betyder att det är bara hit som man nu kan söka sig om man har beviljats en kommunal servicesedel och vill välja ett privat vårdhem.

Men det innebär inte att bekymren skulle vara över för Dahlias företagare, Mia Sandholm.

– Processen med att införa servicesedlar tog sådan tid att vi fortfarande har bara halvfullt. Ändå var det redan i höstas då vi öppnade  klart att det behövs privata platser utöver de kommunala, säger hon.

Ett annat bekymmer är att den kommunala servicesedeln, om en sådan beviljas, inte täcker avgiften på Dahlia.

–- Sedelns maxvärde är 100 euro per dygn och med det klarar sig inget privat vårdhem. Det sägs att den summan är ett medeltal av dygnspriset i kommunens egna äldreboenden Hannahemmet, Almahemmet och Silverbacken. Jag har svårt att tro att man i kommunal regi skulle komma till ett så lågt dygnspris  – ja möjligen uträknat för den tid då det ligger åldringar på överplats, tre per rum, i Hannahemmet., säger Sandholm.

Hon skulle gärna ta del av kommunens kalkyl över dygnspriser.

– Som det är nu så är det bara seniorer med egna besparingar – eller barn som hjälper till – som kan välja ett privat alternativ, även om de får en kommunal servicesedel. Och så var det väl inte meningen att det skulle bli.

Mia Sandholm tror att särskilt minnessjuka kunde ha nytta av att Dahliahemmet är så litet men om de inte har ekonomiska resurser så blir det att ställa sig i kön till ett kommunalt effektiverat serviceboende.

– Jag skulle också önska att kortvården skulle skötas på annat vis än som nu ofta är fallet, nämligen att åldringen får en plats på ”bäddis”. Där blir han eller hon snabbt hospitaliserad. Dessutom kostar bäddavdelningsplatser mycket, och om de är upptagna så hindrar det hemtagning av patienter från sjukhusen där vårddygnen kostar ännu mera. Jag tycker våra skattepengar ofta slängs i sjön så som det är nu.

Har Dahlia seniorer också från andra kommuner än Kimitoön?
– Inte ännu men förfrågningar har kommit från familjer som är vana att bo här halva året. Om hemkommunen ger betalningsförbindelse så kan de äldre ju lika gärna bo här som till exempel i Esbo. Just nu känns det hoppfullt, att vi ska få flera. Jag är också lättad över att nu ha den personal som jag har önskat mig. Jag tror att en eller två vårdare till kommer att behövas, säger Mia Sandholm.

”Bäddis” står för hälsocentralens bäddavdelning, som numera heter hälsocentralsjukhus.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter