Förflytta dig till innehållet

Vårdcirkus på Kimitoön

VÅRDEN. Då jag som kommunmedlem, skattebetalare och röstberättigad följer från spelplanens kortsida med vad som pågår på Kimitoön, kan jag bara konstatera att cirkusen har kommit till ön.
Här några exempel:
– Kommunen ordnar en information för invånarna om de alternativ för vården som kommunen jobbar med. Man nämner ingenting om planerna på en bolagisering av vården. Orsaken var väl att ingen frågade, om jag har förstått rätt. Hur har man som kommuninvånare möjlighet att få reda på vad som är på gång, om kommunens informationspolicy går ut på att man endast svarar på frågor?
– På Kimitoön söker man alternativa lösningar för vården. Man vill vara med i ett gemensamt åboländskt vårdbolag, men också bilda eventuellt ett eget med en privat aktör. Det är som att ha en helgardering i stryktipset, fast inte egentligen. Den sista garderingen har man helt glömt bort, dvs en namninsamling om att satsa på den egna produktionen. Detta alternativ (undertecknarna motsvarar 35 procent av de röstberättigade) verkar inte finnas med som ett alternativ längre.
– Dalsbruks sommarstängning engagerar alla politiska partier och föreningar i fullmäktige. Ja man glömmer till och med bort i sin iver vad fullmäktige har beslutat i förvaltningsstadgans paragraf 23 om ledande läkarens uppgifter. Kommunstyrelsen kan inte verkställa fullmäktiges beslut och omsorgsnämnden ställer åter igen krav på omsorgens förvaltning.
Ingen verkar vara intresserad av hälso- och sjukvårdslagens paragraf 57, där det bestäms om att det ”Vid varje verksamhetsenhet inom hälso- och sjukvården ska finnas en ansvarig läkare. Den ansvariga läkaren ska leda och övervaka hälsovården och sjukvården vid verksamhetsenheten.” Om ansvarige läkaren anser att han inte kan ta ansvar för att Dalsbruks hälsostation är öppen under sommaren, så då är det så.
– Då Kimito hälsostation var stängd under sju månader, var ingen politiker på Kimitoön bekymrad över hur de röstberättigade på öns norra sida, skulle klara sig. Nu efteråt ställer jag mig frågan, varför ingen cirkus då?
– Landskapsval, riksdagsval, EU-val och kommunval på kommande. Vilket parti skall man rösta på? Kan man överhuvudtaget lita på partier och politiska föreningar som inte håller sina vallöften och inte hör på vad kommunmedlemmarna anser om hur vården borde prioriteras och skötas. Vad skall man då tänka då samma politiker anser att undertecknarna (1996 personer) av adressen till fullmäktige inte förstått vad de skrivit under?
– Men, att en stiftelse bygger pensionärsbostäder i Dalsbruk, det är en bra sak. I Kimito har vi ju Solkullastiftelsen som skötte om detta.
Jörgen Lindroos
kommuninvånare bosatt på Kimitoöns norra halva

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *