Förflytta dig till innehållet

"Vård ska drivas utan vinstkrav"

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

VÅRDEN. Jarl Ahlbäck kommenterar i ÅU 31.1.2019 gällande äldrevård att små kommuner inte har råd att bedriva en sådan vård man skulle vilja. Jag håller helt med om att en social-och hälsvårdsreform behövs. I dag fungerar kommunerna närmast som betalningsförbindelse för den sjukvård som samkommuner inom sjukvård förmedlar, utan att själv kunna kontrollera nivån på vården. Och kommunfullmäktige i en kommun har sällan kompetens att göra goda beslut kring vårdinnehåll.
Äldrevård är i huvudsak ännu i kommunernas regi, men prispressen är hård. Små kommuner men stor utflyttning har stora utmaningar. Så på sikt är det enda vettiga att äldrevård (och sjukvård) i Finland sköts på nationell nivå, i praktiken via landskap. På detta sätt är kvaliteten på vård inte beroende på vilken kommun du råkar vara bosatt i. I Finland borde vi kunna vara stolta över den vård vi har tillgänglig, oberoende av boendeort.
Men det jag vill poängtera är att hur denna verksamhet organiseras har stor betydelse. Det skall inte vara ett alternativ för privata aktörer att göra investeringsvinster inom Finlands socialsystem. Skattefinansierade socialtjänster skall drivas på non-profit-basis.
Finlands lagstiftning skall ge det klara moraliska budskapet; att driva vårdinrättningar och fungera inom vården primärt är ett samhällsuppdrag. Som arbetande inom vården kan lönerna visserligen vara goda, men det får inte leda till att eftersträvan till högre vinster blir det som driver organisationer. Jag räknar med att en omarbetad vård- och landskapsreformen går i denna riktning.
Jerker Björkqvist
Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter