Förflytta dig till innehållet

Vår välfärd

Pargas stad måste tömma Nagu dagis Karusellen pga mögelproblem för att renovera huset. Enligt staden har man undersökt ett 20-tal alternativ, bl a barack alternativet som anses för dyrt för att vara ett alternativ. Vad blir kvar? Jo staden har beslutat utrymma biblioteket, delar av gymmet, delar av ungdomsverksamheten.
Staden höll förra veckan ett informationsmöte om dessa arrangemang där en stor del av mötet gick ut på att diskutera kostnader, alltså pengar. Det är det, det handlar om säger man. Baracker kan man inte tänka sig för om renoveringstiden förlängs blir det ruskigt dyrt.
Nu ska dagiset flyttas till bollhalls huset. Hela biblioteket ska flyttas till mindre utrymmen, alltså tömmas på alla böcker. Delar av gymmet, den sidan där alla rehabiliterande och muskelkonditions apparater finns (den sidan av gymmet används av alla åldersklasser från 15 år till över 90 åringar). Delar av ungdomsverksamheten ska dela utrymmen med dagis barn. Väggar ska byggas, antagligen måste de vara ljudisolerande om man tänker sig att själva bollhallen ska kunna användas dagtid av tex skolbarn. Ingångar, utedörrar mm ska byggas om någonstans. Dagisbarnen ska få en ny dagisgård med allt vad det kan betyda gällande utrustning och staket. Det är en arkitekt som ska rita ombyggnaden. Det ska konkas och det ska flyttas. Enligt tjänstemännen ska det bli så bra så bra och billigt blir det också, bara 100 00 euro om man jämför med vad hyran för baracker skulle kosta. Vi är få som tror på att denna summa ska räcka till.
Dagligdags hör man oroliga röster som berättar att vi läser för lite, motionerar för lite och att ungdomarna bara ser in i telefonens ruta. I bollhalls huset har det varit möjlig att läsa, motionera och för ungdomarna att samlas socialt. Det är det här man tänker rasera.
Nagu har en fungerande helhet, var annanstans har man förstört fungerande helheter?
Speciellt vinterhalvåret har bollhalls huset kallats för byns nav eller byns hjärta. Allt tillsammans ger ett mervärde som kan vara svårt att mäta med euron. T ex böcker, tidningar, dator, jumpa, knattefotboll, rum för alla sorters konditionsträning och muskelträning, ungdomarna i sitt utrymme, billiard spelande ”gubbar”, föräldrar läsande medan barnen är i bollhallen eller tvärtom osv, osv. Tex de som kommer från periferin har hittat sysselsättning medan de väntar.
Det är denna helhet, detta hus som inte bara innehåller olika delar utan tillsammans faktiskt varit en positiv helhet för vår välfärd, man vill ge avkall på. Jag kan förstå politikers sits, ibland måste man göra svåra beslut, däremot borde man undvika dumma beslut som detta.
Christa Perämaa-Bredenberg
Nagubo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter