Förflytta dig till innehållet

Var stolt över ditt språk och våga tala svenska

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I dag på Svenska dagen firar vi det svenska språket och det tvåspråkiga Finland. Samtidigt synliggör vi såväl den finlandssvenska kulturen och identiteten i vårt land men även de utmaningar vi som minoritet står inför. Jag vill uppmana alla att tala sitt eget språk och vara stolta över sitt modersmål.

När jag tänker på svenskans betydelse för mig minns jag den gång då jag fem år gammal fick uppleva hur det känns att inte bli förstådd. Jag hade blivit intagen på öronkliniken i Helsingfors för en operation, och min mamma var tvungen att vara på jobb i Jakobstad. Jag låg en vecka i ett rum med flera andra barn, som alla talade finska. Det klarade jag ännu på något sätt av, men när inte heller flera av sjukskötarna förstod svenska, då kändes det illa. Så liten som jag var, fick jag försöka göra mig förstådd på den finska jag dittills lärt mig hos mormor och morfar i Kalajoki. Jag tror att det är många av oss med svenska som modersmål som varit med om något liknande någon gång under livet.

Att få tala sitt modersmål handlar om mycket mer än bara ett språk och kommunikation. Det handlar om identitet och kultur. Det handlar om trygghet, det handlar om förståelse. Modersmålet är en trygghet för var och en av oss. Det är en av grundstenarna i livet, och en viktig grundläggande rättighet.

Var och en av oss ska kunna tala vårt modersmål på gatan, i spårvagnen eller i butiken utan att känna otrygghet. Vi ska kunna tala vårt modersmål med stolthet. Språkklimatet spelar en stor roll. Justitieministeriet lanserade i måndags en kampanj med syftet att förbättra språkklimatet i vårt land och öka förståelsen och känslan av samhörighet människor emellan. Det är viktigt att var och en har möjlighet att uttrycka sig på sitt eget modersmål. Modersmålet är en del av vår identitet.

Vi ska inte vara rädda för att stå upp för vårt modersmål och för Finlands tvåspråkighet och vår plats i den Nordiska gemenskapen. Använd svenska i vardagen, ge dina finskspråkiga vänner möjlighet att tala svenska, byt inte genast till finska. Ge beröm och uppmuntran då du betjänas på svenska och var stolt över ditt språk, över tvåspråkigheten och den finlandssvenska kulturen.

Glad Svenska dagen!

Anna-Maja Henriksson
Justitieminster
SFP:s partiordförande

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter