Förflytta dig till innehållet

Var är stödet för Åbolands sjukhus?

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

För att bevara och utveckla den svenska vården behövs stöd av kommunerna i regionen. Initiativet att bygga upp ett välfärdskvarter runt Åbolands sjukhus ger en unik chans för en stark social- och hälsocentral med bred service enligt konceptet ”Framtidens hälsocentral”, där också specialsjukvård ingår.

Primärvård i kombination med specialsjukvård för äldre personer och personer med folksjukdomar skulle utgöra stommen för den framtida social- och hälsocentralen.

Personer som behöver hörapparat, ögonbotteninjektioner, undersökningar gällande mag- och tarmproblem, vård kring hjärtsjukdomar, reumavård eller undersökningar vid minnesjukdomar är exempel på vård som redan nu ges på Åbolands sjukhus. För äldre och personer med kroniska sjukdomar, för personer, som kontinuerligt behöver vård och för vilka kommunikationen är viktig, finns inte andra enheter i Egentliga Finland där sådan vård kan fås på svenska.

Den enastående möjligheten att bygga upp en stark social- och hälsocentral i kvarteret vid Åbolands sjukhus, som är en del av ÅUCS (Åbo universitetscentralsjukhus) kan förverkligas endast i samarbete med Sjukvårdsdistriktet, kommunerna och Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet.

Eschnerska planerar att bygga och skapa ett attraktivt välfärdskvarter ”Kaskia välfärdskvarter” invid Åbolands. Detta välfärdskvarter skulle bland annat bestå av bostäder, ge service inom rehabilitering och inkludera restaurang enligt modell från exempelvis Danmark och Holland. Här kunde både den offentliga och tredje sektorn samt enskilda näringsidkare tillsammans bygga upp ett tvåspråkigt välfärdskvarter som betjänar hela regionen. Detta behövs för bevarande av den svenska servicen i regionen också på lång sikt.

Jag utmanar alla partier och aktörer som vill jobba för det svenska i Egentliga Finland att stöda detta!

Ulla Achrén

Vice ordförande i stadsfullmäktige i Åbo

Svenska folkpartiet

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter