Förflytta dig till innehållet

Var är du närmast Gud?

Kvinna med ljus page och glasögon, iklädd svart tröja med vit krage undertill

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

När vi frågar den här frågan av varandra blir svaret ofta naturen eller ett heligt rum. När jag själv funderar på frågan kommer jag på flera olika ställen där jag blir förundrad över Guds skaparkraft. Eller vad människan kan skapa i gemenskap med andra människor när vi vill något gott.

Att höra till kyrkan är värdefullt, vi betalar en liten del av våra inkomster i kyrkoskatt och många gör det med glädje. Andra tycker det är för dyrt och väljer att avstå. De flesta vill ändå bevara traditionella riter och många som inte hör till kyrkan upplever sig ändå ha en andlighet och ett gudsförhållande, eller ett förhållande till ”något” större. Det andliga sökandet verkar öka och glädjande nog har vi i församlingarna kunnat öppna för nya sätt att arbeta så att människor som tidigare inte tagit del av verksamheten nu vill göra det.

Ju mer perspektiv jag får på min litenhet, desto större och heligare känns Gud. Naturen är ett ställe där jag gång på gång blir förundrad över hur fantastiskt allt fungerar helt utan att jag kan påverka skeendet. Eller jo, jag kan förstöra skapelsen med mina handlingar men naturen fungerar bäst helt utan min inblandning.

Naturen och att vistas i heliga rum är fina ställen att möta Gud på, ändå blir jag mest förundrad över vad vi människor får till stånd ensamma eller tillsammans när vi inspireras att göra något gott. Otaliga är de exempel på vad medmänsklighet och gemensam aktion kan föra med sig. En ung kvinna i Sverige får hundratals människor att kämpa för klimatet genom att strejka från skolan på fredagar. Några människor tillsammans hjälper flyktingar som flyr kriget i Ukraina och får hela samhällen att aktivera sig. Utan gemensam aktion skulle vi inte ha de förmåner vi tillsammans byggt upp i vårt samhälle. En man bygger inte en bro, en kvinna opererar inte en cancersjuk.

Likväl finns Guds närvaro också i enskilda handlingar. Guds närvaro finns där en vårdare svänger och tvättar en sängliggande så att denna inte skall få liggsår, Guds närvaro finns där ett skolbarn delar sin matsäck med sin kamrat som är utan. Gud finns där vi människor möts och ser vad som behöver göras i litet och i stort. Inget är för stort och inget är för litet. Ta mod till dig och sträck ut din hand!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter