Förflytta dig till innehållet

Vänskap och ovänskap

en kvinna

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vi människor är nog ganska besynnerliga varelser. Jag har emellanåt orsak att ägna tankar och funderingar åt vänskap och ovänskap.

Hur fungerar vi egentligen? Vad är det som orsakar att vänskap blir till ovänskap? Svek? Lögn? Avundsjuka? Bitterhet?

Svaret blir säkert ett rungande JA på alla fyra förslag. Och det finns säkert en hel del negativa ord att lägga till i listan. Det är känslor som endast människan kan känna.

Jag är nästan säker på att inget djur har förmågan att känna något av de destruktiva känslor som vi människor lyckas upprätthålla i våra tankar, trots att de på inget sätt är behagliga känslor.

Varför är det så mycket svårare att förlåta och glömma, än att känna hat och bitterhet? Är vi dumma på något sätt? Eller onda helt enkelt? Svara den som vet.

Är det roligt att tala illa om andra? Eller att sprida osanningar för att kanske själv komma i en bättre dager? Usch då vilka jobbiga frågeställningar.

Nu vill jag på inget sätt påstå att jag själv aldrig skulle ha fastnat i fällan. Det har de flesta gjort och så även jag. Det är helt klart att man inte kan och behöver tycka om alla.

Ibland passar man bara inte ihop. Har kanske helt olika värderingar osv. Men det är väl ingen egentlig orsak till att därför smutskasta och tänka elaka tankar? Man kan bara låta bli att umgås. Live and let live!

Sedan till att förlåta. Jag tycker att man borde kunna resonera med den man blivit ovän med. Resonera på ett uppbyggligt sätt. Man måste kunna lägga så pass mycket band på sig att man klarar av att konversera normalt. Eller hur?

Det lyckas förstås endast om man verkligen vill bli vän på nytt. Och innerst inne vill man väl det. I många fall kan det handla om missförstånd och varför skulle man inte känna för att ställa sådant på rätt köl.

Jag vet. Jobbiga men viktiga frågeställningar.

Tänk om vi kunde sluta spekulera i folks liv och leverne. Och ta vara på sina vänner ännu bättre. Och vara snäll. Och säga förlåt då det behövs och då man har felat.

Vänskap ska vara odödlig, fiendskap ska vara dödlig.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter