Förflytta dig till innehållet

Uppdaterat om stormen: fem meters vågor och vindbyar på 35 m/s – Vånofärjan står stilla

ÅU/arkiv
Stora vågor mot en mörk himmel.

ÅU/arkiv

Stormen ställer till det för färjtrafiken. ÅU-foto


Den hårda vinden har stoppat färjan mellan Våno och Mielisholm i Pargas.
Den sydvästliga vinden som i byarna haft en hastighet på 35 meter i sekunden förorsakar höga vågor och befälhavaren Markku Wahlsten säger att det är säkrast att stanna vid kajen.
– Vi försökte först köra med färre turer, men det var för riskabelt.
Han vet inte när färjan kan börja trafikera igen.
– Det kan ta en timme eller åtta timmar.
Sjöräddningsledare Jussi Ikola vid Sjöräddningscentralen i Åbo säger att det blåser en medelvind på 20 meter i sekunden på Skärgårdshavet. Söder om Utö är våghöjden kring fem meter och också i innerskärgården kan vågorna vara upp till tre meter höga.

Fraktfartyg tvingades ankra

Under dagen har två fartyg ankrat på grund av motorfel, det ena utanför Utö och det andra vid Bengtskär.
I båda fallen har fartygens besättningar klarat av att reparera felet själv efter några timmar varefter de fortsatt sin färd.
I övrigt har stormen inte orsakat några uppdrag, säger Ikola.

Färjtrafiken kan påverkas

Också färjtrafiken lider av stormen och det är osäkert om Viking Grace lyckas ta i land i Långnäs i natt, säger informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.
Tallink Siljas Baltic Princess tog inte i land i Mariehamn under dagen, och det är oklart om Siljafärjorna anlöper Långnäs inatt, säger Tallink Siljas informationsdirektör Marika Nöjd.
Enligt Nöjd har stormen inte lett till förändringar i tidtabellerna.
På Kvarken var färjan Vasa Express tvungen att återvända till Vasa efter att en långtradare hade vält på bildäck. Någon fara för passagerarna förorsakade incidenten inte, säger Wasalines vd Peter Ståhlberg, till Yle Österbotten.
Räddningsverket meddelade 18.44 att ett träd i S:t Karins har fallit, men att stormen annars inte föranlett några betydande räddningsuppdrag.
Artikeln uppdaterad 19.17 med information om Tallink Siljas färjor.
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter