Förflytta dig till innehållet

Vanhanen vill påskynda utbyggnaden av snabbare internetuppkoppling

Mikael Sjövall/SPT
en minister som intervjuas med munskydd på
Matti Vanhanen. Foto: Mikael Sjövall
Finansminister Matti Vanhanen (C) är orolig för att vissa regioner åsidosätts när det fiberoptiska eller trådlösa nätet byggs ut i Finland. Han kräver nu att en jämlik utbyggnad av nätverken ska tryggas med ekonomisk uppbackning från EU:s återhämtningsfond. – Den finländska nätuppkopplingen får inte vara…

Ja, jag vill läsa mer!

Prova 1 månad för 1€*

Redan prenumerant?

* Kampanjpris 1€ första månaden, därefter ordinarie pris 17,95€
Redan använt kampanjen? Beställ här istället

Dela artikeln

3 kommentarer: “Vanhanen vill påskynda utbyggnaden av snabbare internetuppkoppling

 1. Göran Ek skrev

  Krister Jansson
  Det finns inget som är för snabbt men nog för långsamt. Datamängderna och kraven ökar hela tiden. En gigabit fiber BÅDA vägarna borde vara standard i dagens läge för att uppfylla kraven för distansarbete och nöje. T.ex Netflix 4K rekommenderas en min. hastighet på 25 mbps. Ta i beaktande att det kan finnas flera användare i ett hushåll med olika behov samtidigt så kravet på snabbare anslutning är ett måste. Dagens spel (PC, PS4/5, XBOX) är inte direkt små, vem vill vänta 10+h för att spelet skall vara installerat och ytterligare vänta på en 0-day patch?

  Gällande flera e-post adresser så är mycket bra att ha, man har t.ex en för privat bruk som inte lämnas ut annat än till t.ex myndigheter, en för ”normalt” bruk, en för sociala medier osv. och en för allt skräp. På det viset så håller man de viktiga adresserna rena från skräppost, krävs dock att man själv håller reda på adresserna. Men att betala för x-antal e-postadresser så skulle jag inte göra.
  Tyvärr så får man nog bara önska om fiber ut till skärgården och landsbygden från operatörernas sida, de satsar hellre på 5,6,7,x-G för att det finns mer pengar att tjäna där trots att det kostar mer att bygga ut och konstant uppdatera sändare, som dessutom måste vara många till antalet och nära. Trådlöst är inte en hållbar och ekonomisk lösning, åtminstone inte för användarna.

 2. Krister Jansson skrev

  Dessa politiska beslut ger operatörerna möjlighet att tvinga kunderna att betala får något de aldrig behöver. En redan onödigt snabb 50Mb linje försvann och kvar var 200Mb. Ringde och sa att en ensam person klarar sig bra med 10Mb, svaret var att jag fick 5 postlådor till, vad skall jag med dem då, undrade jag.
  Inte undra på att utländska investeringsbolag köper upp allt, då det blir lag på att kunna göra stora pengar. Användningen ökar inte även om snabbheten ökar.

 3. Jörgen Lindroos skrev

  5G fungerar bra i städer och i centrum, där huskropparna är nära varandra och det går enkelt att montera 5G – sändare. På landsbygden är det värre, fordrar en massa stolpar och sändare för att få ett fungerande 5G-nät. Utbyggd fiber är lösningen på landsbygden.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *