Förflytta dig till innehållet

Vandra från Åbo till Trondheim – anmälningstiden har börjat

strumpa med pilgrimssymbol i vandringskänga

Det finns särskilda pilgrimsstrumpor som är dekorerade med Olofs-märket. ÅU foto


Den nya pilgrimsleden St Olav Waterway – S:t Olofs sjöled – Pyhän Olavin merireitti invigs officiellt den 24–25 maj.
Invigningsvandringen, som sker i samarbete med församlingar, föreningar och företag, inleds lördagen den 25 maj, kl. 10.00 vid Åbo domkyrka med en ekumenisk ceremoni som avslutas med att ärkebiskop Tapio Luoma sänder ett budskap från Finland till biskopen i Trondheim, Herborg Finnset. Pilgrimsvandrarna bär med sig budskapet som en stafett.
Vandringen startar från Åbo genom S:t Karins, Pargas, Nagu och Korpo, Kökar, Sottunga och över fasta Åland, därefter från Grisslehamn både på land och till sjöss.
På land vandrar man längs den helt nya Vikingaleden som sedan knyts ihop med de existerande Olofslederna Helgonleden och Stråsjöleden. Framme i Trondheim är stafetten senast på Sankt Olofsdagen den 29 juli 2019.
Man kan vandra kortare sträckor om man inte vill gå hela vågen, meddelar arrangörerna i ett pressmeddelande.

Delar av pilgrimsrutten går genom västra Åboland och Åland.


På fredag innan vandringen startar hålls ett internationellt seminarium St Olav Waterway – A Pilgrimage Back in Time vid Yrkeshögskolan Novia i Åbo.
S:t Olofs sjöled har redan en längre tid marknadsförts på olika mässor, konferenser och via sociala medier.
– Den nya pilgrimsleden väcker stort intresse, det märker vi helt klart. På resemässan ITB i Berlin var vi väldigt nära att vinna en utmärkelse i The Scandinavian Outdoor Award, men flera researrangörer upplevde leden som ”ännu lite för spännande” med tanke på att den ännu inte är etablerad och förutsätter att man åker både färja och förbindelsebåt i början av leden. I

Vandringsleden prisas redan

Också på EU-nivå har projektet fått erkännande. Det har av Central Baltic-programmet nominerats för RegioStars Award, ett pris med vilket Europeiska kommissionen belönar sådana EU-finansierade projekt, som uppvisar förträfflighet och nya sätt att jobba med regional utveckling.
– Vinnarna utses i oktober men redan en nominering är ett fint erkännande för det jobb vi och alla frivilliga gör inom och utanför projektet, säger Söderlund.
I St Olav Waterway-projektet deltar åtta samarbetsparter, utöver Åbo Akademi (CLL), i Finland också Pargas stad och Yrkeshögskolan Novia.
Egentliga Finlands förbund är med som delfinansiär. På Åland är föreningen Franciskus på Kökar och Sottunga kommun parter i projektet. För Ålands del är medfinansiären Ålands landskapsregering. I Sverige deltar kommunerna Söderhamn och Östhammar, samt föreningen Pilgrimstid Sverige.
Anmälningar till vandringen tas emot på adressen https://stolavwaterway.com/handelsekalender/premiarvandring/
Seminarieanmälningar görs på https://network.novia.fi/Events/69/Apply
LÄS OCKSÅ:

Sju pilgrimer vandrar genom Åbolands skärgård mot Kökar

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter