Förflytta dig till innehållet

Valvira till Uutissuomalainen: "Övervakningen av vården tas inte på allvar"

Vårdbolaget Attendos servicehem Merikoto i Vasa. Foto: Ari Sundberg/SPT


Bristerna i äldrevården som avslöjades vid årsskiftet har inte åtgärdats, enligt Valvira.
– Vi har fortfarande på tok för många enheter med allvarliga brister, säger Markus Henriksson, överdirektör för Valvira, till Uutissuomalainen vars nyheter publiceras av bland annat Helsingin Uutiset.

I juli tvingades till exempel ett av Attendos vårdhem i Kangasala betala 200 000 euro i böter. Boendet hade för lite personal och skötte därför inte sina klienter tillräckligt bra. Bland annat hade flera klienter fått fel medicin medan andra har blivit utan.
Regionförvaltningsverket hade redan tidigare varnat Attendo om bristerna. Attendo fick möjlighet att åtgärda dem i vårdhemmet, men tillräckliga åtgärder vidtogs inte. Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland övervägde först att stänga vårdhemmet, men beslutade i stället att ge ett vite på 200 000 euro till Attendo.
Enligt Henriksson har förbättringar gjorts sedan årsskiftet och vårdenheterna satsar nu mer på kvaliteten av vården. Servicen är tillräckligt bra i största delen av enheterna men det finns fortfarande mycket att göra, säger han.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *