Förflytta dig till innehållet

Valsystemet kräver huvudkandidater

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en debattartikel, åsikterna är skribentens egna.

Om Svenska folkpartiet i Egentliga Finland skulle gå till val av fullmäktige för välfärdsområdet på egen lista med 79 kandidater beräknas vi få in fyra personer. Nu är vi i valförbund med Samlingspartiet och beräknas kunna få in sex kandidater av våra 15 uppställda.

För en styrelseplats i välfärdsområdet behövs fem invalda. Därför behövs en koncentration av rösterna på huvudkandidater.

Detta är inte ”gammaldags stela politiska kabinettlösningar” för att citera Robert Paul i ÅU 18.12. Det är frågan om att få det maximala antalet invalda SFP-kandidater i välfärdsområdets fullmäktige.

Det är valsystemet som för oss förutsätter en koncentration av rösterna på huvudkandidater och därutöver en jämn spridning av rösterna mellan huvudkandidaterna.

Helt rätt, såsom skribenten antyder, behövs nu substanskunniga personer inom socialvård, hälsovård och räddningsarbete.

På SFP:s kandidatlista finns Åbobon, Kimitobördige medlemmen i Sjukvårdsdistriktets styrelse, Seniorernas ordförande med långvarig erfarenhet i socialnämnden i Åbo, nyvalda ordförande för Åbo Akademis Studentkår och därutöver medlem av socialnämnden i Åbo med mental ohälsa som specialområde.

Vidare kandiderar SFP:s mest lysande politiker i S:t Karins med lång erfarenhet av kommunalt och privat socialarbete, SFP-kretsens ordförande med sjukskörarutbildning samt ytterligare skärgårdens taleskvinna med långvarig erfarenhet av social- och hälsovårdsfrågor i Pargaspolitiken.

Genom att sprida rösterna jämt på dessa erfarna och kunniga politiker kan vi garantera ett starkt inflytande i det kommande välfärdsområdet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter