Förflytta dig till innehållet

Valonia tar till åtgärder – nu ska hotad öring räddas i Salo

Liten öring. Foto: Janne Tolonen.


Nu ska öringens utdöende i Salo bromsas.
Öringen har redan försvunnit från många vattendrag, men Valonia (Egentliga Finlands servicecenter för hållbar utveckling och energi) kommer under sommaren och hösten att skapa nya lekplatser och livsmiljöer för fiskarna i kommunens bäckar och åar.
Valonia skriver i ett pressmeddelande att Salotraktens vattendrag är naturliga livsmiljöer för öringbestånd, men på grund av dålig vattenkvalitet, fiske samt bygg- och grävarbeten vid fiskarnas lekplatser har beståndet minskat dramatiskt.

Grävarbeten. Genom att skapa nya livsmiljöer kan fiskbeståndet räddas. Foto: Janne Tolonen.


För att förbättra förutsättningarna för öringen ska fortplantningsområdena återställas. För att trygga ekosystemen i vattendragen är det också viktigt att skydda växtligheten vid stränderna, eftersom den ger viktig näring och bromsar erosion av strandlinjen.
Enligt planen ska vattendragen i Bjärnå, Halikko och Tykö åtgärdas. En del av arbetet sköts med talkokrafter. Valonia informerar tidtabellen för talkoarbetet på sina webbsidor.
Valonia började med sin vattendragsverksamhet år 2014, och har sedan dess följt upp fiskebestånd och åtgärdat vattendrag på flera håll i Egentliga Finland.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *