Förflytta dig till innehållet

Valmaterial publiceras på sju olika språk – syftet att få fler invandrare att gå till vallokalerna

Sofia Westerholm/SPT
Valmaterialet består av material såsom vem som har rösträtt i kommunalvalet och när man kan använda rösträtten.

Valmaterial inför kommunalvalet har publicerats på sju olika språk, meddelar Justitieministeriet.

Delegationen för etniska relationer (ETNO) har tagit fram material på olika språk för att bättre sprida information om kommunalvalet. Syftet är att uppmuntra flerspråkiga kommuninvånare att utnyttja sin rösträtt i det kommande kommunalvalet.

Valmaterialet finns tillgängligt på svenska, finska, engelska, ryska, estniska, arabiska och somali.

Materialet består av frågor såsom när man röstar i kommunalvalet, vem som har rösträtt, vilka kandidater man kan rösta på, vem som får ställa upp i kommunalvalet och varför det är viktigt att använda sin rösträtt. Dessutom ingår i materialet information om hur coronasäkerheten garanteras för väljare som går till vallokalerna.

Även organisationer, kommuner och influerare får använda materialet för att öka kunskapen om kommunalvalet och hur man påverkar i kommunerna.

Materialet är framställt i sådant format att det ska vara enkelt att sprida via sociala medier. Det hittas på Justitieministeriets webbplats.

— Bara det faktum att det finns material räcker inte. Därför önskar vi att materialet ska spridas och aktivt tas i användning, säger Nina Suorsa, sakkunnig vid Justitieministeriet och Peter Kariuki, Etnos generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Finland har i sitt nationella demokratiprogram 2025 slagit fast målet att öka invandrarnas och flerspråkiga kommuninvånares valdeltagande och kandidatur i kommunalval.

Enligt Statistikcentralens uppgifter valde endast 23,9 procent av personerna med utländsk härkomst att använda sin rösträtt i det senaste kommunalvalet 2017.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter