Förflytta dig till innehållet

Valkompasser – ”det är nog en slags bedrift att finnas med bland den tio procent eller de 21 kandidater som har minst åsikter om någonting”

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en debattartikel, åsikterna är skribentens egna.

Riksdagsvalet. Valkompasserna är här.

Jag har i och för sig bestämt mig redan för länge sedan hur jag ska rösta i riksdagsvalet.

Så jag har egentligen inte något behov av vägledning av valkompasser.

Men för dem som inte följer med samhällets utveckling och politik, så kan de kanske få någon att tro att de kan ge en fingervisning om hur man ska rösta.

Allt här i samhället är följden av politiska beslut. Och det finns ju de som till och med berömmer sig av att inte delta i politiken ens genom att rösta.

”De här människorna inser inte att en följd av detta deras avståndstagande från politik är de prostituerade, de övergivna barnen, rånarna, och värst av allt, de korrumperade tjänstemännen, och de multinationella exploaterande bolagens lakejer”, som Berthold Brecht uttryckte det en gång.

Eller som filmskaparen Michael Moore har sagt: ”Demokrati är ingen publiksport. Det är en händelse där man deltar. Om man inte deltar i den upphör den att vara en demokrati”.

Jag har gjort Uusi Suomis, Iltalehtis, Iltasanomats och Helsingin Sanomats valkompasser.

Alla i två omgångar.

I den första omgången svarade jag enligt min övertygelse. I den andra omgången svarade jag att jag inte har några åsikter. På alla frågor.

Jag har laddat hem resultaten.

Den andra omgångens utfall var intressant. Vi har 214 kandidater i Egentliga Finland.

På sitt sätt är det nog en slags bedrift att finnas med bland den tio procent eller de 21 kandidater av dessa som har minst åsikter om någonting.

Det dök upp en del kandidater från ett visst parti som offentligt har sagts sig ha vissa principer. Till och med en sittande riksdagsman dök upp i det här sammanhanget på två av dessa fyra valkompasser. Har man principer borde man väl ha inställningar, åsikter och övertygelser också, men det förefaller att inte riktigt vara så.

Påstår man sig ha principer borde man enligt min mening inte finnas med på listan över den tio procent av kandidaterna som har minst åsikter om någonting.

Förutom förstås om man har tagit som princip att inte ta ställning.

Ingmar Forne

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter