Förflytta dig till innehållet

Vem stöder mig i mina mål? – gör upp en kompass för året!

kvinna med ljust hår och rosa tröja ler mot kameran

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det nya året brukar traditionellt ses som en nystart, nya rutiner skall införlivas i vardagen och mantrat “nytt år, nytt jag” syns på mångas flöden i sociala medier samt i traditionell media med artiklar som är ämnade för inspiration till (främst) hälsoförändringar, främst viktnedgång.

Det nya året tycker jag är en given plats för självreflektion. Detta innebär inte hur en fysiskt skall se ut sex månader senare på stranden, utan hur man vill utvecklas som person både privat och professionellt.

Min goda vän var på besök hos mig under julledigheten och hon gav mig en ”årskompass”, ett litet häfte att konkretisera det gånga året och skriva ut mål och önskningar för det kommande. Jag tycker det är väldigt viktigt och utvecklande att blicka tillbaka, bläddra i kalendern och begrunda vad egentligen hände på det privata planet, medan världen omkring stod i brand med krig, energikris och inflation.

Jag utmanar dig att konkretisera det gånga året till pappers. Fundera på vad är du stoltast över? Vem har du påverkats av mest och vem känner du att du har påverkat mest själv? Vad är du mest tacksam över? Vad lyckades du inte med?

Vidare rekommenderar jag att blicka framåt: under 2023 vad vill du konkret åstadkomma? Stort som litet. Tänk på att en förändring är en process: om målet är att fullfölja ett maraton innebär det inte bara att utveckla sin kondition och teknik, utan mycket sker innanför pannbenet. Vem kan stöda dig i dina mål, vilka vanor definierar dig och finns det något bland dessa vanor som kanske blockerar dina framsteg?

Detta är första året jag personligen skriver ner mål och reflektioner. Jag har tidigare år givetvis funderat på det gånga och det som väntar bakom hörnet, men att faktiskt sätta sig ner, ta sig tiden och med papper och penna fundera och reflektera och konkret sätta mål kändes väldigt spännande och insiktsfull.

Nu har jag mål, stora som små både på det professionella planet men även för egen personlig utveckling, äventyr med familj och vänner och andra drömmar jag har på kort och lång sikt. Jag måste konstatera att det känns spännande att nu mer konkret kunna följa målen och dess mindre delmål under året.

Nästa januaris ”bokslut” får utvisa hur det gick, men jag känner mig mycket bättre utrustad att ta mig an ett ytterligare turbulent år i världen, då jag har mina egna tankar och målsättningar strukturerade. Att själv skriva ner sina mål hjälper dig att definiera dig själv, såsom du själv vill utvecklas och växa – inte genom andras förväntningar, förutfattade meningar eller ingrodda vanor.

Jag utmanar er att begrunda och bygga upp målsättningar för det professionella och privata planet, exkludera ytliga mål som att gå ner de där sista fem kilona – vad för det överhuvudtaget med sig för utveckling och mervärde? Fokus borde vara på det egna och ens närståendes välmående, utveckling och nya äventyr.

Blev du inspirerad? Årskompassen går att gratis hitta på yearcompass.com och är bara ett av många verktyg för självreflektion, utvärdering och planering.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter