Förflytta dig till innehållet

Valförbundet gynnar SFP om vi koncentrerar rösterna

Åbo Underrättelsers logo

Väljarna är inte dumma. Allra minst de som röstar på SFP och vår värdegrund. Väljarna vet att partiet ensamt, dvs. på egen lista, skulle få in 4 kandidater och att SFP:s möjligheter till 6 invalda är stort i valförbund med Samlingspartiet. För en styrelseplats behövs sannolikt fler än 4 mandat.

Grundtanken med ett valförbund är att partierna tillsammans med sina röster maximerar antalet mandat för valförbundet. Valförbundet tävlar alltså med de övriga partierna om fullmäktiges 79 mandat.

Inom valförbundet SFP och Samlingspartiet avgörs den interna platsfördelningen på basis av båda partiernas kandidaters röstetal som måste vara så högt att kandidaterna ryms bland de kanske 25 invalda av valförbundets närmare 100 kandidater.

För att minst 6 SFP-kandidater ska få ett personligt röstetal på kring 1 000 röster och finnas med bland de 25 kandidaterna i toppen behövs en koncentration av rösterna.

Gynnar valförbundet Samlingspartiet? Jo, ju mera vi splittrar våra SFP-röster, desto flera röster hamnar utanför de 25 invalda. Å andra sidan gynnar ett totalt stort röstetal oss båda så att det finns så många mandat som möjligt att dela på för valförbundet.

Slutsatsen är alltså att vårt tekniska valförbund har stor betydelse för hur många fullmäktigeplatser SFP får.

Samlingspartiet och SFP jobbar båda för mindre köer till hälsocentralerna, för en kvalitativt god vård, fungerande vårdkedjor och äldreomsorg, för tillräckliga resurser för räddningsväsendet, för ett närmare samarbete med social-, primärhälsovården och specialsjukvården, för förebyggande verksamhet både inom hälso- och mentalvården samt för att den tredje sektorn och den privata sektorn, t.ex. genom servicesedlar utnyttjas i servicen. Vi har liknande värdegrund. I många kommuner, inte minst i Åbo, är Samlingspartiet en nära samarbetspartner i svenska frågor och samarbete behövs för att nå resultat.

Dela artikeln

En kommentar: “Valförbundet gynnar SFP om vi koncentrerar rösterna

  1. Håkan Nordström skrev

    Kommentar till Ulla och Nicke. Tyvärr känner jag mig litet konfunderad nu. SFP ställer upp 15 kandidater och allt ser bra ut.
    Men så plötsligt börjar det sippra ut uppgifter att ni vill koncentrera rösterna till 6-7 kandidater. Jag går inte in på valmatematiken kring valförbund och icke valförbund, utan SFP:s kommunikation inom de egna leden och ut till de röstande, som jag representerar.
    Om det är så viktigt, varför går ni inte ut med namnen på huvudkandidaterna (enligt uppgift Niklas Guseff, Kjell Wennström, Veera Granroth, Åsa Gustafsson, Regina Koskinen och Merja Fredriksson + eventuellt 1 till). Har ni kommunicerat om strategin med ”utfyllnadskandidaterna” då de ställde upp. Är inte deras röster viktiga? Mest kritisk och besviken är jag på er kommunikation i denna fråga. Hur skall den som röstar hålla reda på detta, då ni i de egna leden talar förbi varandra. Hoppas ni reder ut detta före den egentliga valdagen.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter