Förflytta dig till innehållet

Välfärdsområdets möjligheter

Åbo Underrättelsers logo

Det blir ett intressant val, inte minst för SFP, som vill se en pålitlig representation för bevakning av två- och flerspråkiga intressen både i det kommande fullmäktige och i styrelsen för välfärdsområdet (VFO) Egentliga Finland.

Skillnader mellan kandidater och partier hittar man i sätten att se på hur VFO ska uppfylla uppställda mål och förväntningar.

För väljarna kommer valet att vara ett personval och partival. Ett linjeval kan man knappast tala om, alla kandidater och partier är överens om att kvaliteten och tillgången på social-, hälsovårds- och räddningstjänster inte får försämras.

På sikt skall VFO erbjuda en bättre service än den vi har idag, annars skulle det inte vara någon mening med hela reformen. Hur skall detta förverkligas så att vi kan känna oss trygga och vara säkra på att resurserna går till rätt ändamål? Räcker det vi bidrar med idag? Kan vi själva bidra till välfärden på något sätt?

Kungstanken med ”Sote-reformen” är att vi med den når en högre effektivitet, kan upprätthålla och förbättra servicen genom att koncentrera administrationen av social- och hälsovården samt räddningstjänsten till ca 20 VFO:n. Idag har Finlands drygt 200 kommuner ansvaret var för sig eller i samarbete genom kommunförbund.

Genom effektivare och större inköp, logistiska och tekniska lösningar, utnyttjande och bevarande av specialkunnande, fastigheter, utrymmen, underhåll och material skall VFO fungera både kvalitativt, jämlikt, etiskt och miljömässigt för att öka vårt välbefinnande. Det behövs både gott kunnande och ledarskap på alla nivåer.

Vi skall vara medvetna om att VFO är och kommer att förbli en del av vår vardag, på samma sätt integrerat och sammanlänkat i vårt samhälle som staten och kommunerna.

Så det finns i alla fall en hel del att tänka på när man skall välja sin kandidat. Hen skall förstå helheter, ha relevant erfarenhet och besitta kommunikations-, förhandlings- och beslutsförmåga.

Rösta på den du känner dig trygg med, det här valet handlar om din trygghet!

Själv kan du hjälpa till genom att leva hälsosamt och hålla dig frisk så länge du kan. VFO behöver din insats!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter