Förflytta dig till innehållet

Välfärdscentret ger framtida trygghet!

Åbo Underrättelsers logo

Med vårdreformen flyttar vår social- och hälsovård från kommunen till välfärdsområdet. Det innebär att all dess service, beslutsfattande och budget går över till välfärdsområdet Egentliga Finland. Denna förändring sker 1.1.2023.

Social- och hälsovårdens fastigheter flyttar däremot inte över till välfärdsområdet, i stället hyr regionen fastigheterna. De första tre åren förbinder sig välfärdsområdet att hyra alla de fastigheter som används av social- och hälsovården. År 2026 har tre år gått och då väljer välfärdsområdet de fastigheter de ser som ändamålsenliga för sin verksamhet. Det betyder att kommunen kan bli med tomma fastigheter.

Kommunernas möjlighet att påverka framtidens vård och omsorg ligger i det förberedande arbetet. Fram till 2023 kan kommunerna forma verksamheten så att den på bästa möjliga sätt passar in i mallen för välfärdsområdet. Ett sådant förberedande arbete har Pargas social- och hälsovård förtjänstfullt gjort. Välfärdscentret på Vapparvägen i Pargas har ett brett utbud av service med bl.a. familjecenter, psykiatrisk mottagning, läkarmottagning, geriatrisk poliklinik, diabetesvård, fysioterapi, munhälsovård, akut och rehabiliterande avdelning samt geriatrisk avdelning.

Vårt välfärdscenter är nästan klart. Det som ännu behöver göras är förbättrandet av ventilationen i ettans flygel i Malmkullahuset. Den investeringen behöver göras så att utrymmet inte lämnas tomt. Ingen vet vilken den slutliga verksamheten blir, men i nuläget ser vi ett stort behov av att frigöra utrymmen på hälsocentralen. När hälsovårdens administration kan flytta upp från hälsocentralen får vi utrymme att utveckla läkarmottagningen och därmed möjlighet att fylla våra lediga befattningar inom hälsovården. Med de nya utrymmena formar vi basen för en framtida hälsocentralverksamhet i Pargas.

Genom att investera i ventilationen i ettans flygel i Malmkulla får staden funktionsdugliga utrymmen i hela välfärdscentret. Framtiden avgör sedan vilken verksamhet som slutligen stannar där. Kanske det först är administrativ personal från hälsocentralen och social- och hälsovårdens personal från stadshuset. Längre fram kan det kanske vara hemvården eller annan stödservice inom äldreomsorgen. Det viktiga är att vi fortsatt har funktionsdugliga utrymmen i varje kvadratmeter av vår fastighet för välfärdscentret.

Det sämsta alternativet är att vi 2026 blir med tomma social- och hälsovårdsutrymmen på Vapparvägen. Det kan hända om välfärdsområdet anser att utrymmena inte är ändamålsenliga för dess verksamhet. Vi tror starkt på vårt koncept välfärdscenter, nu gäller det att slutföra det hela och investera de 800 000 euro som behövs för att renovera ventilationen. Vi gör det för vår framtida social- och hälsovård i Pargas och därmed tryggheten för unga och äldre.

Jeanette Laaksonen (SFP)
Ordförande i social- och hälsovårdsnämnden

Conny Granqvist (SFP)
Medlem i social- och hälsovårds- nämnden, SFP i Pargas lokalavdelnings ordförande

Merja Fredriksson (SFP)
Medlem i social- och hälsovårds-nämnden, medlem i stadsstyrelsens sektion för tekniska stödtjänster

Regina Koskinen (SFP)
Stadsstyrelsens representant i social- och hälsovårdsnämnden, ordförande i stadsstyrelsens sektion för tekniska stödtjänster

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter