Förflytta dig till innehållet

"Valet av företagare till Nagu gästhamn är mer än bara ett korkat beslut"

I slutet av december läste jag i ÅU om att valet av företagare till Nagu gästhamn hade gjorts. Valet föll på företaget Turun Rantaravintolat.
Min spontana reaktion då var: ett korkat beslut!
Efter att läst artikeln i ÅU 4.1.2020 kommer jag till insikten att valet av företagare tyvärr har betydligt allvarligare konsekvenser för Pargas stad än bara ett korkat beslut.

Ekonomi

Ett välutvecklat, mångfalt näringsliv är som vi alla vet motorn i samhället.
Det skapar arbetsplatser, ger utkomst för de anställda och ger staden skatteintäkter och framförallt bidrar det till en levande välmående stad, även på sikt.
Detta val av en utomstående företagare till Nagu hamn betyder bl.a. automatiskt till att staden under minst fem år framöver definitivt förlorar betydande skatteintäkter och likaså företagsvinsten.
Verksamheten i hamnen kräver personal.
Min bedömning är att en lokal företagare betydligt lättare anställer behövlig personal lokalt än en utomstående. Denna personal bidrar ävenså med skatteintäkter till staden.

Strategi

Under fjolåret uppgjorde Pargas stads en strategi för de områden som är utan broförbindelse till fastlandet:  ”Skärgårdsstrategi 2030”.
Ur kapitlet: ”Näringslivet” i denna strategi citerar jag helt kort.

  1. Utrymme för företagare bör utvecklas.
  2. Näringslivskonsekvensbedömning i beslutsfattande.
  3. Staden använder lokala företag.

Alltså, i detta val av företagare för Nagu hamn har staden beslutat totalt stick i stäv med sin egen Skärgårdsstrategi 2030!
Stadsdirektörens kommentar i ÅU 4.1.2020, ”Vi kan inte ge en lokal koppling större tyngd i beslutet, eftersom det skulle vara en grund för att föra beslutet till Marknadsdomstolen.” bedömer jag som struntprat!
Beslut i Pargas stad ska fattas med vad som är bäst för staden idag och för framtiden. Denna rätt kan knappast ens Marknadsdomstolen fråntaga staden!
Är glad att UBV Nagu Hamn Ab inlämnat omprövning angående valet av företagare för Nagu hamn. Detta besvär gör det förhoppningsvis möjligt att ompröva detta för Pargas stad inkompetenta beslut!
Sverker Engström
Pargas

Dela artikeln

En kommentar: “"Valet av företagare till Nagu gästhamn är mer än bara ett korkat beslut"

  1. Stig engman skrev

    Varför tänkte ni inte på det innan beslutet togs. Det är lite sent att stiga tidigt upp.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *