Förflytta dig till innehållet

Valborg i Åbo firas traditionsenligt och ekologiskt

ÅU
Mångna människor med studentmössor på.

ÅU

Valborgsfirandet följer traditionen och på första maj hoppas Åbo stad att alla plockar upp picknick-skräpet efter sig. ÅU-foto


Högskolestuderande i Åbo firar valborg traditionsenligt.
Åbo universitets studentkår (TYY) arrangerar den traditionella ”TYYlikäs vappu” med mösspåläggning på valborgsmässoafton klockan 17.30 på Puolalabacken.
Påläggningen av studentmössorna sker, efter sång och tal, klockan 18. Ett fantåg leder sedan folket till statyn Lilja, som får sin mössa efter tvätten.
Det svenskspråkiga valborgsfirandet är traditionsenligt på Vårdberget.
Evenemanget arrangeras av Åbo Akademis Studentkår tillsammans med Åbo Akademis studentkörer och inleds klockan 18.
På programmet står bland annat fantåg, körsång, tal av Åbo Akademis Studentkårs styrelseordförande samt andra intervjuer. Evenemanget kommer att direktsändas av Yle.
Åbo yrkeshögskolas studentkår (TUO) firar tillsammans med studerandeorganisationer i Samppalinnaparken klockan 13.
Programmet innehåller picknickar, tävlingar och en hälsning från Åbo yrkeshögskolas studentkårs ordförande. Från firandet förflyttar man sig till Puolalabackens mösspåläggning.
Teknikernas samarbetsorganisation i Åbo, Teknologkomission, placerar den vita mössan på Paavo Nurmi-statyn för andra gången i rad på valborgsmässoafton klockan 19.
Den formella delen utförs av dekanus av naturvetenskapliga och tekniska fakulteten vid Åbo Akademi samt direktör för Teknologicampus Åbo.

Frivilliga sporrar firare till att hålla rent

På Salutorget firas valborg på traditionellt sätt. På valborgsmässoafton säljer torghandlarna sina produkter fram till klockan 14. Valborgstorget inleds klockan 15 och torget är öppet fram till 22.
På första maj håller valborgstorg öppet 8–20.
Kampanjen ”Skräpfri valborg” ordnas av TYY, och kombinerar firandet och en ren miljö.
Högskolestuderande uppmuntrar alla att fira en ekologisk valborg och hålla omgivningen ren. I kampanjen deltar också en grupp av frivilliga ”wapphjältar”. De syns på första maj-picknicken på Vårdberget och sporrar alla att hålla miljön ren.
Kampanjen organiseras för femte gången och den är en del av de traditionella evenemangen på valborg.
De gula stadscyklarna har uppmuntrat Åbobor till hållbar rörlighet i redan ett år. Festen till ära inleder stadscyklarna en kampanj som syns på TYY:s traditionella första maj-picknick på Vårdberget samt på sociala medier.
Föli-cyklarna stödjer även kampanjen ”Skräpfri valborg”. Som tack för deras arbete får kampanjens frivilliga användningsrätt till Föli-cyklarna samt relaterade produkter.

Extra toaletter och bussturer

Staden förbereder sig på festligheterna med extra sopbehållare och utomhustoaletter speciellt på Vårdberget och centrumområdet.
Det önskas att firarna använder soptunnor eller tar skräpet med sig.
Det är inte tillåtet att grilla på öppen eld och en traditionell picknickfilt är nyttig i parken.
Under mösspåläggningarna på valborgsmässoafton den 30 april klockan 17.30–19.15 är Fölibussarnas ändhållplatser på Auragatan, Eriksgatan och Slottsgatan inte i bruk.
Alla bussar som vanligtvis stannar på detta område kör förbi centrum via Aningaisgatan, Östra Strandgatan och Tavastgatan.
Bussarna stannar och tar upp passagerare vid alla hållplatser på undantagsrutterna. Linjer 55 och 56 kör på avvikande rutter ända fram till kl. 19.45.
På valborgsmässoafton trafikerar Föli enligt vardagstidtabeller. Även nattlinjer och fredagens kvällsturer körs. Extra bussar införs till en del av turerna på de populäraste linjerna.
På första maj trafikerar Föli enligt söndagstidtabeller. Också på första maj är antalet passagerare större än vanligt och därför körs en del av turerna med två bussar vid middagstiden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter