Förflytta dig till innehållet

Välbesökt Sommarstart i Korpo – ”De flesta kommer för att umgås”

Tuuli Meriläinen
Två kvinnor på sommarmarknad. Ena kvinnan har en sommarkrans på huvudet.
Anna Nyreen (t.v.) sålde keramik och diskuterade med Ida-Kajsa Johansson.

I år var evenemanget Sommarstart i Korpo större än någonsin med program på tre platser. Torgets försäljningsstånd var välbesökta av både ortsbor och sommargäster som till och med dansade lite till musiken spelad av orkestern med det passande namnet Sommarorkestern.

Tre män som spelar i orkester.Tuuli Meriläinen
Här en del av medlemmarna i Sommarorkestern som höjde stämningen på torget.

I Korpo Center ordnades det bland annat en modevisning och i Verkan lockade bland annat livemusiken och Korpo FBK:s brandbåt. Programmet bjöd också på guidade turer både i kyrkan och på Korpo Gård.

Ansiktsmålning och brandbåt

På torget träffar ÅU en familj som trivs i vimlet.

Marika Melkko är på plats med Ilpo Elfving och barnen Hertta och Eetu Elfving, 8 och 11 år, samt Arvid Melkko, 2 år, och nyaste tillskottet Astrid Melkko, 9 månader.

Att det är folkfest i Korpo i dag passar Eetu, det är nämligen hans födelsedag. Marika berättar att de alla köpt lotter från Röda Korsets bord och nu håller de utkik efter ansiktsmålningen och ponnyridningen.

Familj som står på marknad på sommaren.Tuuli Meriläinen
Marika Melkko besökte marknaden med hela familjen. Från vänster: Arvid Melkko, 2 år, Ilpo Elfving, Hertta Elfving och Eetu Elfving. Eetu fyller år i dag. I Marikas famn nytillskottet Astrid Melkko, 9 månader.

– Arvid har meddelat att han också vill titta på traktorkavalkaden och brandbåten i Verkan, säger Marika.

Kamp om kabeln

På torget är utbudet i dag brokigt. Här finns bland annat loppisgrejer, lokal äpplemust från två olika gårdar, keramik, våffelförsäljning, rökta abborrar, smidda produkter och kläder. Flera föreningar berättar om sin verksamhet och Väståbolands svenska församling är också på plats.

På gräsmattan intill torget ordnar Partel ”fiberdragning”, det vill säga dragkamp med en tjock kabel. Team Nyström, bestående av Moa, Hanna och Filip Nyström och Josefine de Mander, vinner sitt heat överlägset, kanske tack vare Josefine som är deras åländska förstärkning.

– Ja såklart, utan mig skulle de aldrig ha vunnit, säger Josefine och skrattar.

Fyra personer som tävlar i repdragning.Tuuli Meriläinen
Repdragning med en fiberkabel. I Partels tävling deltog från vänster Moa och Hanna Nyström, Josefine de Mander och Filip Nyström. De vann sitt heat.

Info och maränger

Vid Korpo hembygdsförening bord står Anki Jansson, Bitte Henriksson och Rosemary Pettersson och presenterar museet och föreningens verksamhet.

Pettersson berättar att de bland annat säljer maränger bakade med ett gammalt recept från boken Sju sorters kakor från 1945.

Tre kvinnor bakom försäljningsbord på marknad.Tuuli Meriläinen
Korpo hembygdsförening representerades av (fr.v.) Anki Jansson, Bitte Henriksson och Rosemary Pettersson.

– I dag har vi inte ännu sålt så många men de brukar gå bra åt på olika popup-evenemang.
Klockan närmar sig ett på eftermiddagen och då är det dags för ett av dagens mycket populära programnummer: traktorkavalkaden.

En efter en brummar de äldre traktorerna fram genom centrum och blir ivrigt fotade. En av chaufförerna har en fin gammal träbåt på släp och efter att kavalkaden gjort sin runda vänder han av mot hamnen.

En man på traktor framför kyrka.Tuuli Meriläinen
Traktorkavalkaden körde en runda genom Korpo centrum och de gamla traktorerna drog blickarna till sig.

Laura Wickström som är vice ordförande i Pro Korpo berättar att Evenemanget Sommarstart är ett samarbete mellan sex föreningar och flera företag på ön. Hon är mycket nöjd med dagen så här långt.

Evenemanget har börjat hitta sin publik och i år har flera medverkande själva frågat om de får delta, till skillnad från tidigare då arrangörerna ännu fått puffa på för att få torget fullt med tält. Det som folk ännu frågar efter är fler hantverkare och fiskförsäljning.

– Sommarstarten arrangeras alltid den andra helgen i juni och nu börjar folk hitta hit. De flesta kommer för att umgås.

En blå traktor i traktorkavalkad på sommaren.Tuuli Meriläinen
Micke Andersson deltog i årets traktorkavalkad.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter