Förflytta dig till innehållet

Väktarstrejken orsakar problem på landets flygplatser och järnvägsstationer – men Åbo tros klara sig undan problem

ÅU-foto

ÅU-foto

Åbo flygplats. ÅU-foto 


Väktarstrejken som inleddes i dag påverkar bland annat flygplatser och tågstationer, men i Åbo tror man klara sig utan problem.
Till säkerhetsbranschen hör bland annat säkerhetskontrollanter på flygplatser, men enligt flygplatschef Juha Aaltonen är antalet resenärer så lågt på Åbo flygplats att några köer knappast uppstår.
– Största delen av vår personal berörs inte, och även om fler av dem strejkade så hade vi klarat av kundströmmen utan problem. Man behöver inte förbereda sig på längre väntetid än vanligt.
Finavia uppmanar personer som reser från Helsingfors-Vanda flygplats att komma till flygplatsen i god tid.
Nationellt sett märks avsaknaden av väktare. VR Group håller en del tågstationsbyggnader stängda på grund av strejken, men man strävar till att hålla Åbo järnvägsstation öppen.
– Vi behöver säkerhetsvakter som öppnar och stänger stationen. Åbo järnvägsstation är tills vidare öppen, med reservation för förändringar, säger man på VR:s kundservice.
Det går dock att ta sig till tågperrongen på alla tågstationer.

Ny strejk väntar i november

Orsaken till strejken är att säkerhetsbranschen saknat kollektivavtal i cirka ett halvt år, eftersom servicefacket Pam och arbetsgivarsidan Palta inte lyckats komma överens om bland annat löneförhöjningarna.
Avtalstvisten handlar framför allt om att facket vill ha lönetillägg som skulle belöna lång arbetserfarenhet. Syftet med strejken är att påskynda förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal, och sammanlagt 8 500 personer berörs.
Servicefacket Pam har redan utlyst en ny strejk i november, som gäller väktare vid företaget Securitas.
LÄS OCKSÅ:

Sjukvårdsdirektör Leena Setälä kritisk till väktarstrejken – ”Det måste finnas väktare på jouren dygnet runt”

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter