Förflytta dig till innehållet

Vägsalt på naturskyddsområde förbryllar i Ekenäsgrupp på Facebook

Kristoffer Nöjd
Vitsipporna blommar vid den saltade Snäcksundsvägen som leder ut till Ramsholmen i Ekenäs.

I en Ekenäsgrupp på Facebook har man förundrat sig över att Snäcksundsvägen som leder genom Hagen ut till Ramsholmen har saltats.

Ramsholmen är populärt friluftsområde där många promenerar sina hundar, känt för sina vitsippshav om våren, en dryg kilometer från Ekenäs centrum.

Området har status som naturskyddsområde och det hör till Natura 2000-nätverket. Det innebär att det finns strikta skötseldirektiv vad gäller skogen. Men det har inte betydelse för vägunderhållet.

Väg på området Hagen-Ramsholmen i Ekenäs.Kristoffer Nöjd
Snäcksundsvägen genom Hagen till Ramsholmen är egentligen tillåten endast för körning till tomten. Men eftersom det finns en tomt på området så saltas vägen för att inte damma.

Även om det finns en parkering vid Södra viken där Snäcksundsvägen börjar, står det vid lunchtid på tisdagen tre bilar parkerade på parkeringen i Hagen, närmare bron till Ramsholmen och ett stenkast från Villa Snäcksund. Vägen används med andra ord också i viss mån av andra än de som bor på området.

Carl Backman och hans fru har däremot kommit gående hela vägen.

— Jag är med i Facebookgruppen men har haft annat för mig så jag har inte hängt på nätet vad det beträffar. Saltet syns ju bara när det är färskt, sedan löser det upp sig. Det har redan minskat avsevärt. Och det dammar inte. Vi går här ganska ofta men våra tassar störs inte av saltet, säger Backman.

Kutym binda damm med salt på stadens vägar

Snäcksundsvägen har saltats även tidigare för att den inte ska damma, eftersom vägen leder till bostadshusen på fastigheten och konstnärsresidenset Villa Snäcksund. Man saltar bara fram till bron tillRamsholmen, inte påRamsholmenssida av bron.

— Det hör till stadens gatuunderhåll att salta våra grusvägar. Det sker också i till exempel Gamlastani Ekenäs och ute i periferin, säger Niklas Nyman, chef för samhällstekniken i Raseborg.

Enligt Nyman används ett ”snällare” salt vid dammbekämpning, än det som används vid halkbekämpning på de stora vägarna. Nyman har konsulterat stadens miljöbyrå och enligt den skadar saltet inte naturen.

— Det finns heller inga direktiv som förbjuder saltning fast mycket är förbjudet på just det här området. Människor har kanske reagerat eftersom det inte kommit några ordentliga regnskurar och saltet har blivit kvar synligt på vägen en längre tid, säger Nyman.

Kolla, spola, smörja

Flera försäkringsbolag ger rådet att kolla hundens tassar efter en promenad där man kan ha blivit utsatt för vägsalt. Eftersom vägsalt torkar ut huden på tassarna och det finns en risk för att hunden slickar sina tassar, ska man spola tassarna efter promenaden och smörja in dem med fet salva. Detta gäller i synnerhet vintertid.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter