Förflytta dig till innehållet

Vågar du prova? Glass med smak av gorgonzola och grape

Våga prova på något nytt och gör en glass med samma smakprofilen gorgonzola, mandel och grape. Foto: Sofie Sergelius.


Finns det något bättre än matlagningsprogram för inspiration?
Veckans dessert är av det exotiska slaget och kommer från den nionde säsongen av MasterChef Australia. Det fina med att finna nya idéer från just MasterChef är att de som tävlar inte är utbildade kockar, utan personer med ett genuint matintresse som vågar prova på nya maträtter och smakkombinationer.
Gorgonzola, mandlar och grapefrukt är en fantastisk smakkombination som en av de tävlande visade att klarar sig utmärkt även utanför ostbrickan. Den krämiga gorgonzola dolce-osten gör sig väl i en glassmet medan mandlar och grapefrukt som tillbehör tillför balans till den söt-salta desserten.
Det kan kännas lite ovant att prova på en glass med mögelost, men hoppas det du får ut av det här är en bättre förståelse för smakkombinationer och inspirationen att experimentera mera med olika rätter.

Redskap som behövs
Kastruller
Hushållsassistent (eller alternativt en elvisp och en stor beredningsskål)
Stekmätare
Sil
Glassmaskin (Har du ingen glassmaskin kan du tillreda glassen genom att hälla smeten i en burk med lock och ställa i frysen för minst 4 timmar)
Matberedare
En rund kakform/pepparkaksform som är 12 cm diameter (eller mindre ifall du har)

 

Gorgonzolaglass med mandlar och grapefrukt

4 portioner
Gorgonzolaglass:
1,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
6 stjälkar färsk timjan
50 g gorgonzola dolce
2 äggulor
50 g socker
Mät upp mjölk, grädde och timjan i en kastrull. Hetta upp tills blandningen sjuder och ta därefter bort från värmen. Rör ner gorgonzola.
Vispa äggulor och socker vitt och luftigt i en hushållsassistent (alternativt med en elvisp). Häll ner mjölkblandningen i en tunn stråle medan maskinen vispar. Vispa tills allt är blandat och häll sedan över i en liten kastrull. Låt blandningen sjuda tills den nått 80 grader. Ta bort från värmen och lägg i ett kallt vattenbad tills blandningen svalnat.
Sila bort timjan och häll över den svala blandningen i en glassmaskin. Kör tills det bildats en jämn och fin glass, cirka 20 minuter. För över glassen i en låda och ställ i frysen tills allt annat är färdigt.
Inlagda mandlar:
1 dl grapefruktsaft
40 g mandlar
Koka upp grapefruktsaften och häll över mandlarna. Låt mandlarna dra sig i 40 minuter.
Grapefrukt- och timjansirap:
3 dl grapefruktsaft
100 g socker
6 stjälkar färsk timjan
Blanda ihop samtliga ingredienser i en kastrull, hetta upp och låt sjuda på medelvärme i 30 minuter. Ta bort kastrullen från värmen, sila av och låt svalna.
Mandelpralin tuile:
55 g socker
25 g mandlar
1 krm salt
Värm ugnen till 160 grader.
Smält sockret i en kastrull, var nog med att inte bränna sockret eftersom det ger en bitter bismak. Sockret är färdigt då det är cirka 155 grader varmt. Häll mandlarna på ett bakplåtspapper och häll det smälta sockret över mandlarna. Strö saltet över pralinen och låt det hela stelna i frysen under cirka 15 minuter.
Bryt den stelnade pralinen i bitar och placera i en matberedare. Kör sönder pralinbitarna till en smulig blandning.
Ta fram en bakplåt och placera ett bakplåtspapper på plåten. Se till att pappret ligger jämnt.
Häll pralinkrosset i en sil och sila ett tunt lager av pralinsmulorna över en rund kakform/pepparkaksform med 12 cm diameter (eller mindre ifall du har). Upprepa tills allt kross är använd. Spara smulorna som blir kvar i silen till dekoration.
Borsta bort så mycket som möjligt av det extra pralinkrosset som inte är i cirklarna.
Grädda tuilen på ugnens mellersta fals i 9-10 minuter (lite beroende på hur effektiv din ugn är). Ta ut tuilen ur ugnen då den är vackert gyllene, ställ åt sidan och låt tuile cirklarna svalna.
Till servering: 2 grapefrukter skurna i klyftor och färska timjanblad. Skala grapefrukterna och skär loss klyftorna så att hinnan runt klyftorna skalas bort. Fördela klyftorna jämnt mellan serveringsskålarna.
Ta fram den färdiga glassen ur frysen och skopa upp två quenell (ovala glassbollar) per servering. Placera glassen på grapeklyftorna.
Ringla över av timjansirap, placera tuile-kexen på och toppa med timjanblad och lite av pralinmassan som blivit över från kexen. Strö de marinerade mandlarna runt glassen och voilà, färdiga glassportioner!
Sofie Sergelius

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter