Förflytta dig till innehållet

Våga bekänna färg i kårvalet

I höst är det igen dags att välja representanter till studentkårens fullmäktige runt om i landet. Kårvalet är ett ypperligt tillfälle för alla studerande att säga sitt om hur den egna studentkåren och det egna universitetet ska se ut. Det handlar alltså om mycket mer än att enbart hitta en kompis att rösta på.
Kårfullmäktige, som väljs genom kårval, beslutar bland annat om hur stor kåravgiften ska vara och vilka tjänster vi får för den, vem som sitter i universitetets beslutsfattande organ och vem som håller studenternas tal på valborgsmässoafton. Men det handlar också om studerandes intressebevakning.
De senaste åren har de studerande fått uppleva konsekvenserna av borgerlig politik i form av nedskärningar i utbildning och försämringar i studiestödet. Det spelar alltså faktiskt en roll vem man röstar på och det är stor skillnad mellan olika typer av kandidater, grupperingar och partier.
Med tanke på alla försämringar som gjorts tycker vi det är viktigt att våga bekänna färg och att studentkåren ibland vågar vara politisk. Nu gäller det faktiskt att tänka utanför lådan: de stora besluten fattas på nationell nivå, där små obundna grupperingar som bara är verksamma i den egna studentkåren har svårt att få sin röst hörd.
De politiska föreningarna har ofta täta kontakter till riksdagspartier och har därmed större möjligheter att föra den enskilda studerandes åsikt vidare. Dessutom har de till sitt förfogande ett landsomfattande nätverk av andra högskolepolitiskt aktiva studerande, där man kan utbyta erfarenheter och få idéer om hur man kunde utveckla den egna studentkåren.
Vi tar de studerandes behov på allvar. Studerade: rösta – det är så du bäst påverkar din egen vardag.
Ronny Wikström
Valombud för Åbo-Vasa Socialdemokratiska Studerande (ÅVSS)
Rosanna Fellman
Valombud för Åbo Gröna Vänster (ÅGV)

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter