Förflytta dig till innehållet

Vad tänker partierna göra för offren för trafficking?

Öppet brev till alla politiska partier i Finland.
Itohan Okundaye har flertalet gånger öppet i media berättat om vad hon har varit med om från 16 års ålder, då hon rekryterades i Benin City i Nigeria med löfte om en ljusare framtid i Europa. Flickor och kvinnor som Itohan inser ändå inte att de går rakt in i en fälla.
Det Itohan som så många andra mötte och möter är tvångsprostitution i Italien. De blir sexslavar som ska betala av skulder på tiotusentals euro. I Finland behöver vi en lagstiftning som är på slavarnas sida.
Elpida är en förening som grundats för att stöda asylsökande kvinnor som är offer för människohandel. Vi i Elpida önskar att frågor om människohandelsoffer lyfts upp på bordet i valdiskussionerna.
Hur förhåller sig ert parti till personer som utsatts för modernt slaveri?
Vad tänker ni göra för att förbättra människohandelsoffers ställning i Finland under den inkommande perioden i riksdagen?
Vi vill veta vilka partier som vill göra vad, så att vi vet vilka vi kan rösta på.
Vi i Elpida har genom de utvisningar vi erfarit och de kontakter vi fortfarande har till de utvisade kvinnorna i Italien och Nigeria en oro för att de som avvisas eller utvisas inte får det stöd och hjälp de behöver varken i Italien eller i Nigeria.
Migrationsverket publicerade ett utlåtande i februari 2017 där man uttryckte att man i framtiden noggrannare kommer att överväga avvisningar till Italien. Ändå avvisar man fortfarande människohandelsoffer till Italien.
Det här oroar Elpidas styrelse och vi skulle vilja veta hur varje politiskt parti i Finland förhåller sig till detta.
Offer för människohandel behöver en särskild lag för att deras rättigheter skall kunna lyftas fram oberoende av om de har eller saknar uppehållstillstånd i Finland.
Lagen behöver utgå från offren och deras behov. Just nu är hjälpsystemet för människohandelsoffer starkt förknippad med rättsprocessen.
Det behövs mera klarhet i lagstiftningen och kommunerna behöver få stöd i sitt arbete. Som det är nu jobbar kommunerna bara med finländare och med personer som har uppehållstillstånd.
Just nu ska kommunerna anhålla om bidrag för detta arbete via NTM-centralerna. Det skulle vara bäst att minska på byråkratin så att ansökningarna istället skulle gå direkt till mottagningscentralen i Joutseno som har hand om hjälpsystemet.
Vilka beslut är ni villiga att fatta under nästa period i riksdagen?
På uppdrag av Elpidas styrelse,
Catarina Mikkonen
Ordförande

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *