Förflytta dig till innehållet

Torgnamn efter homoerotisk konstnär gillas inte av alla

Till att börja med blir torget en parkeringsplats men så småningom ett torg och en liten park. Namnet på platsen är ännu oklart. Foto: Monica Forssell


Tomten där Kaarina center tidigare stod kommer under hösten att förvandlas till en temporär parkeringsplats men så småningom ska tomten sedan bli torg och park.
Vänsterförbundet har föreslagit att torget namnges efter S:t Karins-konstnären Touko Laaksonen (1920-1991). Laaksonen, också känd som Tom of Finland, blev berömd för sin homoerotiska konst.
Alla är ändå inte odelat förtjusta i förslaget, bland annat Centersuppleanten Markus Ollila skriver på insändarplats i Turun Sanomat (25.8) att S:t Karins inte borde bidra till en stereotyp bild av den homosexuella mannen, genom att namnge ett torg efter konstnären.
Bland de S:t Karins-bor som ÅU talat med väcker namnförslaget inga stora passioner – varken för eller emot.
-Men kanske invånarna kunde få komma med egna förslag, kastar Anita Ahtiainen fram. Det kunde ju vara roligt att höra vilka förslag som då yppar sig. Och kanske torget kunde ha ett namn som på något sätt lyfter fram tvåspråkigheten i staden?
Läs också: 

Från grådaskig betonggenomfart till småstadsidyll – S:t Karins centrum ska bli som nytt, men vad tycker invånarna?

Solpaneler och håliga metallskivor ska pryda ämbetshuset som görs om från topp till tå

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *